За четвърта поредна седмица се отчита спад в цените на храните на едро, сочат данните от последния седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ) към 16 май 2025 г. е 2.331 пункта, спрямо 2.377 пункта към 9 май, което представлява седмичен спад от 1.94%. Този спад следва предходно понижение с 1.60% през предишната седмица, както и по-малки намаления от 0.08% в първата седмица на май и 0.45% в края на април. Преди тези спадове имаше еднократно поскъпване с 0.79%.
Анализът за месец април показва леко поскъпване на храните по стоковите борси с 0.38%, докато през март растежът е значителен – с 3.23%. През февруари и януари цените също бележат увеличение – съответно с 1.37% и 1.16%. Въпреки тези месечни повишения, от началото на 2025 г. до момента общото намаление на цените на едро е 2.88%. На годишна база индексът показва поскъпване от 10.42% – от 2.111 пункта към 16 май 2024 г. до 2.377 пункта към същата дата през 2025 г.
Седмичен обзор по категории
При млечните и месните продукти и варивата, най-силно е поскъпнало киселото мляко в кофичка от 400 г, докато най-значителен спад е отчетен при пакетчето масло от 125 г. При плодовете водещо е поскъпването на ябълките, докато ягодите бележат най-голямо поевтиняване. Всички зеленчуци са поевтинели, като най-голям е спадът при пресните картофи, а най-малък – при морковите.
Ценови разлики по области
Ценовите разлики между различните области на страната се увеличават при повечето от наблюдаваните 10 основни хранителни продукта в 15 области, следени от ДКСБТ. Най-голяма е разликата при кашкавала „Витоша“ – 10.75 лева на килограм (от 12.25 лв./кг в Благоевград до 23.00 лв./кг в София). Следват кравето сирене с разлика 9.71 лв. (6.10 лв./кг в Силистра до 15.81 лв./кг в Пловдив), каймата смес с 4.82 лв. разлика (6.08 лв./кг в Силистра до 10.90 лв./кг във Велико Търново), оризът с 3.45 лв. разлика (2.30 лв./кг в София до 5.75 лв./кг в Силистра) и зрелият фасул – 3.00 лв. разлика (2.70 лв./кг в София до 5.70 лв./кг в Благоевград). При останалите продукти разликите варират от 2.19 лв. при замразеното пиле до 0.16 лв. при яйцата.
Млечни, месни продукти и варивa
От 18 наблюдавани продукта 11 са поскъпнали, а 7 – поевтинели. Тенденциите варират от спад с 1.7% до ръст с 5.3%, което е типично за сезона.
Най-голямо поевтиняване е отчетено при маслото (125 г) – с 1.9% до 3.12 лв./брой, следвано от лещата (-1.7% до 4.35 лв./кг), слънчогледовото олио (-1.4% до 3.14 лв./литър), зрелия фасул (-1.2% до 4.25 лв./кг), захарта (-1.1% до 1.80 лв./кг), малотрайните колбаси (-1.1% до 6.73 лв./кг) и замразеното пиле (-0.6% до 6.69 лв./кг).
Сред продуктите с най-голямо поскъпване са киселото мляко (+5.3% до 1.44 лв./брой), брашното тип 500 (+4.0% до 1.51 лв./кг), оризът (+2.8% до 3.40 лв./кг), прясното мляко с над 3% масленост (+2.0% до 2.43 лв./литър), пилешките кренвирши (+1.1% до 5.28 лв./кг), кравето сирене (+0.9% до 11.47 лв./кг), трайният варено-пушен салам (+0.9% до 12.92 лв./кг), яйцата (+0.7% до 0.34 лв./брой) и кашкавала „Витоша“ (+0.4% до 18.60 лв./кг).
На годишна база поскъпването при млечните и месните продукти е още по-отчетливо. Най-значителен ръст има при кашкавала „Витоша“ (+1.64 лв.), следван от варено-пушения салам (+0.82 лв.), кравето сирене (+0.69 лв.) и маслото (+0.46 лв.). Най-силно са поевтинели пилешките кренвирши (-0.52 лв.), захарта (-0.19 лв.) и малотрайните колбаси (-0.02 лв.).
Плодове
Сред плодовете, включени в бюлетина на ДКСБТ, се наблюдава баланс между поскъпнали и поевтинели продукти. Тенденциите варират от спад с 1.2% до ръст с 8.4%.
Ябълките са поскъпнали най-много – с 8.4% до 2.10 лв./кг, следвани от лимоните (+4.1% до 2.95 лв./кг). Ягодите и бананите поевтиняват съответно с 1.2% (до 5.65 лв./кг) и 0.6% (до 2.83 лв./кг).
На годишна база всички плодове бележат поскъпване, като най-голямо е при ягодите (+1.43 лв.), лимоните (+0.51 лв.), ябълките (+0.45 лв.) и бананите (+0.09 лв.).
Зеленчуци
Всички наблюдавани зеленчуци в бюлетина на ДКСБТ са поевтинели. Най-голям спад има при пресните картофи (-16.2% до 3.32 лв./кг), следвани от краставиците (-15.1% до 2.08 лв./кг), зелето (-11.5% до 1.71 лв./кг), репите (-10.2% до 0.84 лв./връзка), зеления пипер (-9.1% до 4.42 лв./кг), зелената салата (-9% до 0.94 лв./брой), доматите (-7.8% до 2.60 лв./кг), картофите от миналогодишна реколта (-0.7% до 1.41 лв./кг) и морковите (-0.2% до 1.31 лв./кг).
Най-голямо абсолютното понижение в цената на зеленчуците е при краставиците (-0.22 лв.), следвани от зрелия кромид лук (-0.21 лв.) и доматите (-0.09 лв.). Най-значително поскъпване на зеленчуци на годишна база се наблюдава при зелето (+0.77 лв.), зелената салата (+0.28 лв.) и морковите (+0.12 лв.), пише 3e-news.net.