13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Сериозни разминавания в показанията за жестокото убийство след масов бой в Болярци

Сериозни разминавания откри Пловдивският окръжен съд в показанията на един от роднините на убития в садовското село Болярци Георги Асенов. Магистратите изслушаха неговия племенник Рангел Славчев, който е пострадал в меле на същото място малко по-рано. Оказа се обаче, че спомените на младежа са се променили драстично за едната изминала година от фаталната нощ. Съдия Миглена Маркова прочете старите му показания и през изречение се спираше, за да пита кое е вярното.

За убийството на Георги е обвинен 20-годишният Стойчо Асенов. Младежът живеел на семейни начала с приятелката си Ана Илиева, от която имал 2 дъщери. През декември 2022-а двамата се разделили и тя си хванала нов партньор – синът на Георги Иван Асенов. Между фамилиите имало напрежение, породено от това кой да гледа децата, което стигнало връхната си точка на 19 юни м.г. Избухнал скандал, били хвърляни и камъни по една от къщите, но на мястото пристигнала полиция и успокоила страстите. По-късно вечерта обаче искрата отново пламнала и пред дома на Стойчо станало меле. Според прокуратурата той извадил нож, намушкал няколко пъти Георги и пробол веднъж Рангел, като според обвинението е опитал да убие и него. Костадин Динков, който е съсед на младежа, също се включил в боя. Той е изправен пред съда за нанасяне на средна телесна повреда на Рангел Славчев, защото го ударил силно с метална тръба в задната част на главата.

„На 19 юни 2023 г. бях на работа до 18 ч. Прибрах се около 30 минути по-късно и видях много скупчени хора отвън на улицата. Възмутен питах какво се случва, понеже в нашето село за да има такова събиране на едно място, значи е имало скандал“, разказа днес Славчев пред съда. Присъстващите му обяснили, че Стойчо и негови роднин дошли пред дома на баба му, който се намира до този на Рангел, заплашвали и хвърляли камъни по къщата. Вместо да се прибере, младежът влязъл в съседния имот и питал близките си какво е станало. Изкъпал се и предложил на двамата си братовчеди – Иван и Митко, да пият кафе на центъра, за да се успокоят. Тримата се качили в колата му и потеглили.

За да стигнат, минали през улицата на Стойчо, където заварили него, майка му, баща му и брат му. Рангел категорично отрече да е имало друг. Тъй като му пречели да мине, спрял колата и с братовчедите му слезли. „Започнаха да ни налагат с дървени колове. Слезнах от автомобила и бях ударен от брата на Стойчо с прът зад тила 2 пъти“, разказа той. Всички, без майката, си разменяли удари, но в един момент Рангел видял как Стойчо посяга с нож към Иван, без да забележи откъде го е извадил. Хванал ръката, с която нападателят държал острието, а със свободните двамата продължили да се налагат. Малко по-късно дошъл Костадин, ударил го отзад с тръба, Рангел загубил концентрация и Стойчо го намушкал в корема. Тогава младежът казал на братовчедите си да се качват в колата и тримата потеглили.

Щом се върнал в дома си, Рангел Славчев разбрал, че вуйчо му Георги е тръгнал към мястото на боя. Роднина го закарал до болницата в Асеновград. Щом бил приет в Спешното видял вуйчо си мъртъв.

В последвалите въпроси от съдията, прокурорът и адвокатите Рангел обясни, че преди да тръгнат не са взимали колове или оръжия. Докато траело мелето пък не била пристигала друга кола.

По искане на прокурор Ваня Христева съдията прочете показанията на Славчев, дадени в болницата 2 дни след мелето. Там е записано, че при пристигането на улицата на Стойчо, тримата са видели и Костадин. Рангел обаче категорично отрече и заяви, че изобщо не си спомня да е казвал такова нещо. Щом спрял колата, чул Стойчо да му казва „ще те утрепя, слизай, ще те изям“. Съдия Маркова го пита вярно ли е това, тъй като днес той отрече да е бил заплашван, дори след като магистратите го попитаха изрично. „Без причина не го казах. Никой не ме е карал да си сменям показанията, по-ското изключих“, единствено обясни Рангел.

Следващото разминаване в историите за побоя беше относно как е започнало всичко. Пред съда Славчев твърди, че той е отнесъл първия удар, а в болницата казал, че това е бил Иван. Противоречията продължаваха, като в повечето случаи Рангел държеше на новата версия и обясняваше, че тогава бил под афект, тъй като го разпитвали само 2 дни след като ял бой. В случаите, в които потвърждаваше предишните си показания, младежът нямаше обяснение защо днес е казал различно.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук