26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Северна Корея разруши паметник в Пхенян, символизиращ помирението с Южна Корея

Северна Корея разруши голям паметник в столицата си, който символизираше идеята за помирение с Южна Корея, предаде Ройтерс.

Това е станало по нареждане на лидера Ким Чен-ун, който миналата седмица нарече Сеул „основен враг“ и заяви, че обединението вече не е възможно.

Сателитни снимки от Пхенян от днес показаха, че паметникът – арка, символизираща надеждите за обединение на двете корейски държави, която беше завършена след знаменателната двустранна среща на върха през 2000 г., вече не е там, съобщи онлайн медията NK News, цитирана от БТА.

Ройтерс не можа да потвърди през независим източник, че паметникът, известен неофициално като Арката на обединението, е бил разрушен.

Напрежението на Корейския полуостров се покачи след засилване на военните маневри на Южна Корея и САЩ в отговор на оръжейните изпитания на Пхенян, който заяви, че се готви за „ядрена война“ с враговете си.

Арката, официално известна като Паметник на трите харти за национално обединение, е висока 30 метра и е символ на трите харти, които са за самостоятелност, мир и национално сътрудничество, според южнокорейски документи.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол, който встъпи в длъжност през 2022 г., зае твърда позиция срещу Пхенян, като призова за незабавен и твърд отговор на военната активност на Северна Корея, която покачва напрежението на Корейския полуостров.

Северна Корея се зарече да „заличи“ южната си съседка, ако бъде нападната от Сеул и силите на САЩ. В края на миналата година Пхенян обяви за невалидно ключово споразумение, подписано със Сеул през 2018 г., целящо деескалация на военното напрежение.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук