13 C
Пловдив
неделя, май 11, 2025

Сезонът на ягодите е в разгара си – но крият ли риск любимите ни плодове?

С идването на сезона на ягодите се засилва не само апетитът към сочните плодове, но и съмнението: безопасни ли са ягодите, които купуваме от пазара? Можем ли с просто око да разпознаем дали са екологично чисти?

Заради все още недостатъчното слънце, производителите често прибягват до торове, понякога в прекомерни количества. Това повдига въпроси за съдържанието на нитрати – особено при плодовете, отглеждани в оранжерии.

„Нитратите са характерен риск в началото на сезона. Заради липсата на достатъчно слънчева светлина, растенията се стимулират допълнително, за да растат“, обясни пред NOVA Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

Макар че съдържанието на нитрати се контролира от държавата и има допустими норми, за потребителите остава предизвикателство да разпознаят потенциално рисковите плодове. Все пак има няколко сигнала, които могат да ни подскажат:

  • Прекалено големи ягоди с лъскава кора могат да са знак за използвани растежни стимулатори.

  • Липсата на аромат също буди съмнение.

  • Воднистият вкус и неравномерният цвят подсказват незряло или изкуствено стимулирано узряване.

  • Бели или зелени зони около дръжката са индикатор за незавършило развитие на плода.

Най-важното правило при консумацията е обилното измиване, тъй като ягодите често имат контакт със земята. А в началото на сезона по щандовете доминират именно оранжерийните плодове.

Дори когато вкусът е добър, това не гарантира, че плодът е напълно безопасен. А преяждането с ягоди също може да доведе до неразположения – нека не забравяме, че и с най-полезните плодове трябва да се внимава.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук