В разгара на сезона за зимнината пазарите са пълни със свежи и сезонни зеленчуци, но купувачите се въздържат от големи покупки. Според търговците клиентите предпочитат малки количества и все по-рядко приготвят домашни консерви. За сметка на това готовите туршии на сергиите се радват на интерес, особено сред по-младите, които търсят по-лесни варианти.
Най-голямо предлагане и търсене има на традиционните зимни зеленчуци – зеле, моркови, чушки и цвекло, основно от родно производство. Въпреки че цените остават на нивото от миналата година, купувачите са по-пестеливи, а производителите понякога са принудени да изхвърлят част от продукцията си, съобщава бТВ.
На пазара в Ямбол зеленчуците се продават заедно с инструкции и рецепти за приготвяне на туршии. Някои клиенти вече са започнали да приготвят кисело зеле и добавят само подправки и екстри, докато други тепърва планират покупки. Цената за килограм остава стабилна – между 1 и 1,30 лв.
В Сливен цените са по-ниски, тъй като зеленчуците идват основно от местни производители. Търговците отбелязват значителен спад в търсенето на зелена салата, домати и краставици, което отразява промяната в предпочитанията на потребителите.