Шоколадът е неизменен символ на романтиката за Свети Валентин, но тази година сладкото изкушение ще бъде значително по-скъпо. Причината не е модната тенденция да се комбинира с морска сол, а рязкото поскъпване на какаото – основната суровина за производството му.
Защо какаото поскъпва толкова драстично?
Комбинация от неблагоприятни фактори доведе до най-големия скок в цената на какаото за последните 50 години, според борсови анализатори.
Основните причини са:
✔️ Лоши климатични условия в основните страни-производителки в Африка
✔️ Смъртоносна болест по какаовите дървета, която унищожава реколтата
✔️ Липса на работна ръка в плантациите
Тези фактори засегнаха сериозно световните доставки, което доведе до рязко повишение на цените.
Как поскъпването влияе на шоколатиерите?
Димчо Димов, който вече 32 години произвежда шоколадови изделия в своя сладкарски цех, за първи път е изправен пред толкова високи разходи.
„Доставчиците предупредиха за поскъпване между 8 и 10%, но при какаовото масло увеличението е дори по-драстично – почти 100%! Преди килограм струваше 70 лева, а сега е 140 лева“, споделя той пред NOVA.
Скъп шоколад – по-скъпа любов
Освен какаото, млякото, захарта и енергията също са с по-високи цени. Димов очаква да увеличи крайните цени с 10-15%, за да компенсира разходите.
Допълнително натоварване за производителите идва и от опаковъчните материали, чиито цени също растат.
Въпреки всичко – шоколадът остава символ на празника
Въпреки поскъпването, шоколатиерите са категорични, че шоколадът няма да загуби своето място като най-желания подарък за Деня на влюбените. Единствената разлика е, че тази година любовта ще има малко по-висока цена.