Ако се борите с излишни килограми или високи нива на кръвна захар, вероятно съзнателно избягвате сладките изкушения. Въпреки това, често се оказва, че лишенията не дават желания резултат. Причината е проста: все по-голям брой храни и напитки съдържат така наречената „скрита захар“. Тя се крие в продукти като салатени сосове, кетчуп, плодови млека, сушени плодове и дори вино. Производителите добавят захар, защото са установили, че по този начин продуктите им са по-привлекателни за новите поколения, свикнали с по-сладки вкусове.
Проучвания от Англия разкриха, че на пазара се предлагат алкохолни напитки, които съдържат почти толкова захар, колкото и кока-кола. Сред тях са популярни коктейли и някои видове вино. Например, в чаша от 175 мл. розово шампанско са открити цели 14 грама захар.
„Много хора се фокусират върху намаляването на консумацията на бисквити или безалкохолни напитки, но не осъзнават, че вечерната чаша алкохол може да бъде същото. Някои вина съдържат повече захар на чаша, отколкото плодов сок, а други дори се доближават до газираните напитки. Но тъй като етикетите на бутилките с алкохол не правят тези количества толкова видими, повечето потребители изобщо не знаят какво пият“, казва пред „Дейли мейл“ Джони Инглис, основател на винен клуб в Англия.
Той съветва любителите на розе особено внимателно да проверяват съдържанието на захар, а тези, които искат да отслабнат, да се насочат към сухо бяло или червено вино, което съдържа между нула и два грама захар на чаша. „Сухите вина ферментират по-дълго, което означава, че повече от естествените гроздови захари се превръщат в алкохол. Затова те имат значително по-малко захар в сравнение с другите“, обяснява Инглис.
По същия начин трябва да се внимава и с някои обезмаслени млека. „Без мазнини не означава без захар – особено когато става въпрос за кисело мляко. Често то е подсладено, за да запази вкуса и текстурата си, когато мазнината е отстранена“, казват от британската неправителствена организация Action on Sugar.
Те посочват, че порция от 150 грама кисело мляко с 0% мазнини може да съдържа до 20 грама захар, което се равнява на почти половината от препоръчителния дневен прием за възрастни (50 грама добавена захар на ден за жени и 70 грама за мъже). Action on Sugar, създадена от специалисти, загрижени от увеличаващата се употреба на добавена захар в преработените храни и въздействието ѝ върху човешкото здраве, настоява за по-голямо регулиране на използването ѝ поради връзката ѝ със затлъстяването и диабета.
„Проблемът е, че хората се стремят към храна с ниско съдържание на мазнини, но искат тя да изглежда и да има вкус като пълномаслената. А за да се постигне това, когато се отстраняват мазнини, се добавя нещо друго като захар„, казва диетологът доктор Сара Шенкер пред Би Би Си. Тя съветва, че ако искаме да се храним по-здравословно, трябва да приемем, че ще консумираме продукти с различен вид и вкус.
Дори продукти, които би трябвало да са здравословни, като доматен сос за спагети, се оказват пълни със захар, когато са купени консервирани. Производителите често добавят от „бялата сладост“ в него, за да го направят по-малко кисел. Така в един средно голям буркан с доматено пюре за паста може да се съдържат над 13 грама захар.
Същото количество е възможно да се погълне и от кутия със зелева салата с майонеза или друг кремообразен дресинг. Тестове са показали, че 50 грама от нея съдържат 4 грама захар. За да са по-вкусни, сосовете често са с високо съдържание на захар, обяснява доктор Шенкер.
Тя препоръчва да се обръща внимание дори на една от най-консумираните храни – хляба. Дори в този с много подправки и семена вероятно има захар. Проучвания са показали, че количеството скрита захар в една средна филия може да достигне до 3 грама. Част от нея се образува естествено в процеса на печене, но често се и добавя, за да се постигне по-добър вкус и трайност.
Същото се случва и с така наречените „подобрени води“, към които доста хора се насочват в стремежа си да водят здравословен начин на живот. Те ги консумират като заместител на плодови сокове, тъй като имат добавени витамини. Но в половинлитрова бутилка на някои марки са открити и по 15 грама захар.
Така че, независимо дали искаме, или не, със сигурност приемаме скрита захар с някои продукти, които консумираме ежедневно. Ето защо е изключително важно да сме по-бдителни към техните етикети, особено ако имаме проблем с теглото или нивата на кръвната захар.