33 C
Пловдив
петък, юли 4, 2025

Сладоледеното удоволствие поскъпва: Ръстът в цената на кокосовото масло вдига стойността на десертите по целия свят

Лятната прохлада идва със солена цена тази година. Цената на кокосовото масло – ключова съставка в индустриалното производство на сладолед и много десерти – отбелязва рязък скок през 2025 г. Причината е проста, но тревожна: глобалното търсене продължава да изпреварва предлагането, а това създава напрежение в цялата верига на доставки.

През май цената на филипинското кокосово масло, доставяно в Ротердам – основен референтен пазар за сектора – достигна 2800 долара за тон. Това е почти двойно увеличение спрямо същия период на миналата година, съобщава Al Jazeera.

Неблагоприятните климатични условия в основните производителки на кокосово масло – Индонезия и Филипините, които осигуряват около 75% от глобалната продукция – нанесоха сериозни щети на реколтата. Причините се крият в ефекта на Ел Ниньо, който доведе до суша и рекордни температури в региона през втората половина на 2024 г. Слабата реколта вече дава отражение върху цените на суровината – и на крайния продукт.

Сладоледът става лукс?

Британската консултантска компания RIFT отчита, че само през май цените на сладоледите във Великобритания – както на клечка, така и в кутии – са се покачили средно с 7,6%. Причината: кокосовото масло е предпочитан компонент при производството на сладолед, благодарение на високата си точка на топене. То осигурява нужната текстура и стабилност на продукта дори при по-високи температури, без да променя вкуса – незаменим атрибут за производителите.

Ако климатичните условия останат неблагоприятни, според прогноза на Министерството на земеделието на САЩ, световното производство на кокосово масло може да спадне до 3,6 млн. тона за сезона 2024–2025 г., което би представлявало намаление между 5 и 10% спрямо предходната година.

Какви са последиците у нас?

В България покачването на цените на сладоледа е налице, макар и все още умерено. Повишенията варират между 0,50 лв. и 2 лв., като най-силно засегнати са премиум марките. Според данни на businessnovinite.bg, през юли 2024 г. кутия сладолед от 335 г. е струвала около 17,49 лв. в големите търговски вериги, докато година по-късно същият продукт се предлага за 18,58 лв.

Други марки също отчитат ръст: кутия сладолед, която през миналата година струваше 6,59 лв., сега се продава за 6,99 лв. Повишения има и при сладоледите на клечка – три броя в кутия от популярна марка вече струват 17,59 лв. вместо 13,49 лв. Дори и при по-бюджетните предложения се наблюдава поскъпване – сладолед за 3,69 лв. вече се продава за 4,79 лв.

Предизвикателствата пред индустрията

Въпреки че поскъпването на сладоледа може да изглежда незначително в сравнение с други инфлационни шокове, то е симптом на по-дълбоките проблеми в глобалната хранителна система – зависимостта от климатично чувствителни суровини, недостатъчната диверсификация и уязвимостта към глобални сътресения.

Сладоледът остава любим летен десерт, но през 2025 г. той се превръща и в пример за това как климатичните промени започват да променят всекидневието ни – дори и в най-сладките му аспекти.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук