19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

След смъртоносната стрелба в училище във Финландия: Все още не са ясни мотивите на нападателя

Смъртоносна стрелба в училище във Финландия. 12-годишно дете почина и две други момчета на същата възраст са сериозно ранени след като техен връстник стреля по тях. Нападателят е заловен, но все още не са изяснени мотивите му. Финландия традиционно оглавява позитивни класации – за най-добро образование, за най-щастлива държава. Трагедията от днес обаче е сигнал и за проблеми в обществото.

Трагедията се разигра в град Вантаа, северно от Хелзинки. Полицията задържа младия заподозрян в квартал на столицата. У него е намерено огнестрелно оръжие, притежание на негов роднина. Момчето е признало, че е извършило стрелбата.

Томи Салосиря, полиция на Хелзинки: „След първите сигнали полицаите веднага влязоха в района на училището. Успяхме да открием заподозрения в 10 сутринта.“

Деца под 15-годишна възраст не носят наказателна отговорност във Финландия, така че заподозреният е предаден на социалните служби.

Това, което е особено шокиращо е възрастта на пострадалите и жертвата, и на заподозрения извършител, заяви финландският премиер Петери Орпо:

„Ясно е, че твърде много млади хора, дори 1 от всеки трима, са имали проблеми с психичното здраве в даден момент от живота си. Трябва да можем да се намесим в тези проблеми по-рано. Но що се отнася до този инцидент, ние ще го прегледаме много обстойно и по-късно ще направим необходимите заключения“.

Министърът на образованието Анна-Мая Хенриксон припомни подобни случаи от миналото, в които има загинали деца и възрастни:

„Това със сигурност също е знак, че има проблем в нашето общество. И наистина, когато погледнем назад във времето, имахме стрелбата в училище Йокела през 2007 г., в Каухайоки през 2008 г., намушкването с нож в професионалния колеж в Оулу през 2013 г. и така нататък. За съжаление подобни неща се случват в училище. Но е много добре, че можем да предотвратим много от тях.“

Образованието във Финландия се смята за едно от най-добрите. Според международните изследвания, които се провеждат от авторитетната организация PISA веднъж на 3 години, учениците във Финландия показват най-високото ниво на знания в света.

снимки: БТА

В страната, чието население е малко над 5 милиона, има повече от милион и половина лицензирани огнестрелни оръжия и около 430 000 притежатели. Ловът и стрелбата по мишени там са популярни дейности.

Източник:БНТ

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук