Цената на кашкавала на едро в България е паднала с близо 1 лев, докато тази на сиренето се е повишила. Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), в началото на юни кашкавалът е струвал 18,55 лв., а към момента се търгува за 17,65 лв.
При сиренето тенденцията е обратна. От края на юли досега цената му се е повишила с над 40 стотинки, достигайки 11,60 лв. за килограм на едро.
Защо цените се движат по различен начин?
От Асоциацията на млекопреработвателите обясняват, че за производството на 1 кг кашкавал са необходими поне 10 литра мляко, което прави разходите за него много по-високи.
Според председателя на ДКСБТ, Владимир Иванов, цените на кашкавала и сиренето са нормални за сезона, като той отчита спада в цената на кашкавала като „добър показател“.
Производители обвиняват спекулата
Стоил Костов, собственик на мандра, твърди, че не е вдигал цените си от повече от година и обвинява спекулата за високите цени в магазините. „Ние продаваме краве сирене на 16,80 лв. с ДДС. Оттам дистрибуторът и търговецът си слагат надценки и цената достига 24-25 лв.“, обяснява той.
От КНСБ също констатираха, че разликата в цената на сиренето от производителя до магазина може да достигне над 70%.