Начало БългарияСпад в производството на сирене поради намалени добиви на мляко

Спад в производството на сирене поради намалени добиви на мляко

от NewsPoint.bg
0 коментари

През изминалата година българските фермери са произвели с близо 3% по-малко краве мляко, което е довело до спад в производството на сирене. Основната причина е намаляването на броя на животните в стопанствата. В същото време на пазара се увеличават сирената, съдържащи растителни мазнини.

Недостигът на мляко рефлектира и върху цените, потвърждават млекопреработватели от Съединение.

„През последните години много фермери в нашия регион затвориха. Казват, че няма смисъл да работят. Ние работим с български млека, които изследваме с наша апаратура, за да гарантираме качеството на продуктите си,“ коментира Злати Златев, началник производство в млекопреработвателно предприятие.

Какво означава истинско бяло саламурено сирене?

За да носи това наименование, сиренето трябва да е направено само от българско мляко. Дори фуражът, с който се хранят животните, трябва да бъде най-малко 80% български, обясни д-р Алекси Ахмед от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – Пловдив.

Стриктен контрол и липса на нарушения

От началото на годината в Пловдивска област са извършени:
23 проверки в млекопреработвателни предприятия
37 инспекции в детски заведения
243 проверки в складове за търговия на едро

Нарушения не са открити.

Как да разпознаем качественото сирене?

Според производителя Иван Мутафов доброто сирене има няколко характерни белега:
✔️ При разчупване вътрешността трябва да има порцеланов лом и малки технологични шупли
✔️ Вкусът е приятно млечно-кисел
✔️ Консистенцията трябва да е плътна, но не прекалено твърда

Как се обозначават имитиращите продукти?

От БАБХ припомнят, че сирената, съдържащи растителни мазнини, трябва да са обозначени и разположени на отделен рафт. А тези с повишено водно съдържание задължително се продават опаковани с ясно упоменат състав на етикета.

Може също да харесате

Оставете коментар