27 C
Пловдив
петък, септември 27, 2024

Стадион „Спартак“: От Символ на Запустение към Зелена Зона за Спорт и Отдих

Стадион „Спартак“, който от години се разглежда като проблемно място в Пловдив, може да бъде трансформиран в зелена зона за спорт, отдих и развлечения. Зам.-кметът по строителството инж. Тошо Пашов предложи тази идея, която се обсъжда от няколко месеца и предстои да бъде подложена на обществен дебат.

Заради изграждането на подлеза между бул. „Васил Априлов“ и бул. „Македония“, старият спортен комплекс е загубил перспективи. Според плановете на града, теренът около ул. „Кукуш“ и „Димитър Талев“ ще се развие с нови пътни връзки. За да се избегне допълнително застрояване на района, в Общия устройствен план тази зона е определена за спорт и зеленина.

Жителите на района „Кючук Париж“ изразяват опасения, че теренът може да бъде продаден за застрояване, което е честа практика в Пловдив. За да се избегне това, общината планира проект за създаване на парк със спортни площадки и алеи. Поддръжниците на идеята са склонни да подкрепят проекта, стига футболните интереси на клуб „Спартак“ да не бъдат нарушени.

Зам.-кметът по спорта, Николай Бухалов, също подкрепя идеята и вижда в проекта възможност за създаване на нова зелена зона, която да осигури място за отдих и спорт в силно презастроения район „Южен“. Според него стадионът е в лошо състояние и няма необходимата инфраструктура за провеждане на мачове, включително и паркоместа.

Бившият зам.-кмет Георги Титюков предложи паркът да бъде кръстен на легендарния футболист Тодор Диев и на територията му да се постави паметник или плоча в негова чест.

Проектът предвижда запазването на стадион „Спартак“ като зона за масов спорт и рекреация, като окончателното решение ще бъде взето след обществено обсъждане и експертни анализи.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук