Пазарите в цялата страна предлагат истински „луксозни“ цени за сезонни плодове и зеленчуци. Черешите удариха рекордните 50 лева за килограм, а пресните картофи вървят по 12 лева, показва проверка на NewsPoint.bg. Ягодите също не отстъпват по стойност – на места цената им достига 10 лв./кг.
Остава отворен въпросът дали след Великденските празници и предстоящия Гергьовден ще се наблюдава спад в цените, или тенденцията на поскъпване ще продължи.
Според Илия Гатев, изпълнителен директор на стоковото тържище в село Първенец, драстично поевтиняване към момента не се наблюдава. Все пак има отделни изключения – например цената на пресните картофи вече е паднала до около 3 лева за килограм, а ягодите се търгуват между 6 и 8 лева, в зависимост от произхода. Българските са по-скъпи, докато вносните – основно от Гърция – се продават на по-ниски цени.
„Поевтиняване се вижда при продуктите, чиято сезонна реколта навлиза на пазара. За сметка на това, при доматите и краставиците няма промяна. Разходите за отглеждане остават високи, а това се отразява директно на цените“, поясни Гатев в интервю за NOVA.
Според него средностатистическата пролетна салата ще ни струва с 10–15% повече в сравнение с миналата година. Причината – не само по-високите цени на продуктите, но и по-скъпият транспорт, тор и енергия.
Вносните зеленчуци са средно с около лев по-евтини от българските, но потребителите все по-често предпочитат родната продукция, въпреки по-високата цена.
Колкото до черешите – в момента те се продават на около 25 лв./кг, но според Гатев цените ще вървят още нагоре. Прогнозата му е за повече от 100% поскъпване, поради ограниченото производство и неблагоприятните климатични условия тази пролет.
Интересна прогноза се отнася и за лимоните – заради намален внос, е възможно цените им временно да се понижат.
Докато някои продукти поевтиняват благодарение на сезонната реколта, други остават недостъпни за мнозина. Пазарите у нас тази пролет се превръщат в изпитание не само за стомаха, но и за семейния бюджет.