19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Страхотни рецепти за съботно обедно похаване: Тайната на вкусните домашни пържени кюфтета

Как да направим вкусни и сочни пържени кюфтета?

Няма българин, който да не си оближе пръстите, хапвайки от този любим на поколения домашен деликатес. В Троянския край още се пазят старите традиции и рецепти в приготвянето на сместа и печенето.

Рецептите за кюфтета са неизброими, но истинската вкусотия става от комбинацията на каймата с различни продукти и подправки и подхождащи на смесицата от различни видове месо.

Домашните пържени кюфтетата във всички свои вариации са едно от най-често приготвяните ястия от кайма.
Кюфтетата спадат към най-обичаните, най-често приготвяните и най-универсалните ястия в българската национална кухня.

Дали ще са пържени кюфтета, или кюфтета на скара, или пък кюфтета с бял сос, кюфтетата определено са любимо ястие. С подходящата гарнитура кюфтетата могат да бъдат сервирани за обяд или вечеря, а ако сложите кюфтета в хлебче може да си го хапнете дори и за закуска.

Предложените вариации за рецепти за домашни пържени кюфтета са подходящи за всеки, който желае да покаже своя талант в кухнята, както и за всички любители на традиционната българска кухня.

Каймата може да бъде приготвена от всякакво месо и към него могат да се добавят зеленчуци, подправки, яйца, хляб, галета и други съставки до получаване на смес от смляно месо, от която се оформят различни по вид и форма кюфтенца.

За да станат сочни кюфтетата, от особено значение е месото, от което ще направите каймата. Пропорциите са 60% свинско месо към 40% телешко. Но за да са сочни, задължително трябва да има и сланина.
Важна част са и подправките. На първо място е чубрицата. Кюфтета без чубрица не са кюфтета.

Може да сложите черен пипер, кимион, лук. Но за да станат пухкави кюфтетата, има още една съставка, която бихте могли да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип – става въпрос за бира.
Може и да Ви звучи странно и да мислите, че бирата се консумира само с вече готовите кюфтета, но след като опитате веднъж, ще се уверите, че не сте направили грешка.
Когато омесите каймата заедно с подправките и бирата, трябва да я оставите хубаво да поеме подправките. Най-добрият вариант е да постои в хладилник 1 ден.
Ако правите кюфтета на скара, трябва добре да нагреете предварително скарата. Ако не го направите, рискувате да останат сурови.
Ако е прекалено силна скарата, ще ги изгорите отвън, а отвътре пак ще са ви сурови. За повече пухкавост, докато месите каймата за кюфтетата, сложете малко хляб.

Използвайте средата на хляба, а не кората, която е по-твърда. Като омесите месото с хляба, го оставете да почине поне за ден на студено в хладилника. Така ще се получи хомогенна смес, която при пържене няма да се разпада, а ще се получи кръгло ароматно и вкусно кюфте.

Включвайте скарата и запретвайте ръкави – “всеки го може!”

Кайма - 500 гр.

Сочни кюфтета на тиган

ПРОДУКТИ: 1кг кайма смес  или 400 г свинска плешка, 200 г телешко месо, 300 г прясна сланина, 1 ч.л. черен пипер, 5 г кимион, суха, смляна чубрица, на вкус, 1 с. сол, 300-350 мл бира.
Месото и сланината се смилат на кайма. Слагат се солта, черният пипер, кимионът и чубрицата. Каймата се омесва с ръце 15-20 минути много добре.
По време на омесването са добавя 300-350 мл бира.
Тя е задължителна, ако искате сочни кюфтета. Оставя се една вечер да престои в хладилник, завита с полиетиленово фолио, за да не хване кора.
След това с намазнени с олио ръце се оформят кюфтетата. Гриловат се на тиган намазан с олио или мас до готовност. Поднасят се топли с подходяща салата и червено вино.

Сочни пържени кюфтета с пълнеж

ПРОДУКТИ: 1 кг кайма , 1 яйце, 1 шепа галета, 1 глава лук, 100 г кисело мляко, магданоз, джоджен, сол, черен пипер, брашно – за овалване, олио за пържене,
ЗА ПЪЛНЕЖА: 1 консерва мариновани гъби, 150 г кашкавал. Нарежете лука, джоджена и магданоза на много ситно. В купа сложете каймата и всички останали продукти. Омесете, покрийте с фолио и оставете за един час. Нарежете маринованите гъби на ситно, а кашкавала – на кубчета. Пригответе си и чинийка с брашно.
Вземете от каймата малко и я сложете върху дланта си. Натиснете да стане плоска и върху нея наредете гъби и кашкавал. Покрийте със същото количество кайма и затворете.
Оформете кюфте и оваляйте в брашно. Готовите за пържене кюфтета наредете в поднос или чиния. Загрейте олиото и изпържете кюфтетата от двете страни.

Сочни пържени кюфтета в було

ПОДУКТИ: 200 г телешка кайма , 200 г свинска кайма , 500 г свинско було, 1 глава лук, 1 яйце, 1 филийка сух хляб,1 с.л. кисело мляко, 1 к.л. сода бикарбонат, сол, черен пипер, кимион, чубрица, зехтин.
Слагаме в дълбока купа каймата и към нея прибавяме настъргания лук, яйцето, и предварително намокрената и изцедена от водата филийка.
В киселото мляко слагаме содата, разбъркваме и добавяме към каймата. Слагаме и подправките и омесваме добре.
Оставяме каймата за половин час в хладилника. После оформяме и увиваме всяко в парче було.
Пържим в сгорещен зехтин от двете страни. Поднасяме с гарнитура по желание.

пържени кюфтета

Сочни пържени кюфтета с бекон

ПРОДУКТИ: 500 г кайма, 1 глава лук, кимион, черен пипер, 4-5 ленти бекон , 1 с.л. суха чубрица, олио – за пържене,
САЛАТА: 2 домата, 1 краставица, 100 г консервирана царевица, 1/2 глава сварено червено цвекло, 3-4 листа босилек, сол, олио, оцет. Каймата се омесва с нарязан на ситно лук и бекон.
Прибавят се подправки на вкус и се оставя да почине в хладилника за 1 час, за да поеме аромата на подправките. Късат се топчета, оформят се плоски кюфтенца и се пържат в малко олио в тиган с незалепващо покритие.
Зеленчуците се измиват и нарязват на парчета.
Цвеклото се обелва с белачка за картофи и се вари до готовност. Отцедени се прибавят царевица и нарязаното на парчета сварено цвекло. Овкусява се на вкус, разбърква се.
Сервираме вкусните кюфтенца с бекон и салата. Добавете чаша пиво за разкош.

Бекон плочка

Сочни домашни кюфтета на фурна

ПРОДУКТИ: 600 г овкусена кайма, 1 яйце, 1 глава лук, 2 с.л. кисело мляко, 1 щипка сода за хляб, 1 с.л. кетчуп. Нарязваме лука много на ситно и добавяме към каймата. Размесваме каймата с лука, яйцето, кетчупа, киселото мляко и содата за хляб.
Покриваме и оставяме да отпочине в хладилник 2-3 часа. Оформяме кюфтетата и подреждаме в тава с хартия за печене. Печем 30 минути на 180 градуса.

Сочни бирени кюфтета с чушка

Класически домашни пържени кюфтета

ПРОДУКТИ: 1 кг кайма смес Родопа Троян от свинско и телешко месо, 1 настъргана глава лук, 5 с.л. вода, чубрица, кимион, 3-4 с.л. галета, сол – на вкус, черен пипер, 1 щипка сода за хляб, 1 яйце, 3-4 стръка магданоз, олио – за пържене.
Сипва се каймата в купа, добавя се яйцето, вода, галета, сол на вкус, настъргана глава лук, кимион, черен пипер, ситно нарязан магданоз, чубрица и голяма щипка сода за хляб.
Омесва се добре с ръце и се оставяме купата в хладилника за 30 минути, покрита с фолио.
Изважда се, с мокри ръце се оформят кюфтета, при мен 16 броя, нареждат се в табличка.
Загрява се олио в тиган на 5 степен при възможни 6. Пържим кюфтенцата от всички страни, като често се обръщат, докато придобият апетитен загар.
Изваждаме в чиния върху салфетка да попие мазнината. Сервираме топли с бира и печени картофки!

кюфтета

Сочни бирени кюфтета

ПРОДУКТИ: 500 г смес (свинско:телешко – 60:40), 1 глава кромид лук, 1 червена чушка, 1/2 връзка магданоз, 3 щипки смляна чубрица, черен пипер – на вкус, кимион – на вкус, 50 мл бира.
Съвсем ситно скълцайте кромида и почистената чушка. Объркайте с тях каймата в купа и добавете подправки на вкус и наситнен магданоз.
Долейте бирата и омесете добре каймата. Оставете сместа да престои в хладилника за 1 ден, за да се смесят ароматите.
Тайната на бирените кюфтета е на следващия ден да смелите каймата отново в накрайник фуния с мелачката.
Ако нямате мелачка за месо, просто омесете много добре отново.
От сместа оформете топчета, които се приплесват с навлажнени длани – дръжте до вас купичка с вода и малко оцет.
Така приготвените кюфтета изпечете от двете страни на силно загрят тиган, който сте намазнили.

Сочни кюфтенца на скара с кашкавал и чушка

ПРОДУКТИ: 1 кг кайма смес от свинско и телешко, 1-2 чушки, 1 стрък праз, (бялата част), 1 яйце, 100 г кашкавал, 2-3 с.л. марината от кисели краставички, 1 ч.л. млян черен пипер. Чукнете яйцето и го прибавете към каймата.
Добавете ситно нарязаните праз и чушка. Настържете кашкавала и го прибавете към каймата. Полейте с маринатата от киселите краставички. Овкусете с млян черен пипер.
Омесете каймата до готовност. Оставете я за около час-два, за да се спои и да си поеме от ароматите.
Оформете малки кюфтенца. Загрейте скарата и изпечете кюфтенцата от двете страни до готовност.

източник:rodopatroyan.bg

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук