29 C
Пловдив
понеделник, август 4, 2025

Тайната опасност в сандвича: Защо преработеното месо повишава кръвното налягане

Много хора страдат от високо кръвно налягане, или хипертония – тихо състояние, което драстично повишава риска от инфаркт и инсулт. Добрата новина е, че една от най-ефективните стъпки за превенция е промяната в диетата.

Изследванията са категорични, че един от най-големите виновници за високото кръвно е преработеното месо. Проучвания показват, че консумацията на едва 17 грама от него на ден, което е колкото едно тънко резенче салам, може значително да увеличи риска от хипертония.

Ако в момента ядете сандвич с шунка, не се паникьосвайте – едно хранене няма да ви разболее. Но има три ключови причини, поради които експертите съветват да ограничите максимално месните деликатеси.


 

Трите основни причини за повишаване на кръвното

 

  1. Бомба със скрита сол (натрий) Производителите добавят огромни количества натрий в месните деликатеси, за да подобрят вкуса и да удължат срока на годност. „Месните деликатеси са една от храните, при които съдържанието на натрий е изненадващо високо“, казва диетологът Дрю Хемлер. Стандартна порция от 90 грама шунка може да съдържа около 750 милиграма натрий. Това е почти половината от препоръчителния дневен лимит. Високото съдържание на натрий кара тялото да задържа вода, което увеличава обема на кръвта и оказва силен натиск върху стените на кръвоносните съдове. Това пряко повишава кръвното налягане.
  2. Консерванти, които свиват артериите Солта не е единственият проблем. Много салами и шунки съдържат добавени нитрати и нитрити, които им придават апетитен цвят и предпазват от бактерии. Докато естествените нитрати в плодовете и зеленчуците са полезни, тези, които се добавят към преработените храни, имат обратен ефект. Нови изследвания показват, че добавените нитрити могат да повишат кръвното налягане чрез стесняване на артериите и се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания.
  3. Пълна липса на фибри Фибрите са изключително важни за здравето на сърцето. Смята се, че те подхранват добрите чревни бактерии, които от своя страна произвеждат съединения, понижаващи кръвното налягане. Проблемът е, че месните деликатеси са напълно лишени от фибри.

 

Какво да ядете за здравословно кръвно налягане?

 

Вместо да пълните чинията си с преработени меса, фокусирайте се върху храни, които доказано помагат за контрола на кръвното налягане:

  • Плодове и зеленчуци: Те са богати на калий – минерал, който балансира ефекта на натрия. Наблегнете на банани, кайсии, диня, домати, картофи и листни зеленчуци.
  • Пълнозърнести храни: Осигуряват магнезий, който помага на кръвоносните съдове да останат отпуснати. Избирайте пълнозърнест хляб, овесени ядки и кафяв ориз.
  • Мазна риба: Сьомга, скумрия и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане.
  • Нискомаслени млечни продукти: Киселото мляко е чудесен източник на калций, който подпомага правилното свиване и отпускане на кръвоносните съдове.
  • Вода: Добрата хидратация поддържа стабилен обем на кръвта и помага на бъбреците да изхвърлят излишния натрий.

Промяната в диетата е една от най-мощните стъпки, които можете да предприемете за контрол на хипертонията, а ограничаването на преработените меса е най-доброто начало.

Източник: Блиц

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук