С наближаването на Великден търсенето на традиционни продукти като агнешко месо, яйца, салати и козунаци рязко се увеличава – заедно с очакванията за ръст в цените. Инспектори вече започнаха проверки по търговските обекти в страната, за да следят за произхода и качеството на агнешкото месо и яйцата.
Според търговците в Ямбол и други градове, през предпразничните дни оборотите се вдигат, но с тях и цените на борсите. Това неминуемо ще повиши крайната стойност на продуктите за потребителите с около 20%. Зеленчуците вече поскъпват всяка седмица – зелена салата се продава между 1.20 и 1.50 лв., краставици – от 2.50 до 5 лв. за килограм.
Агнешкото – традиционно, но не евтино
Цената на агнешкото месо варира между 23 и 30 лв. за килограм, в зависимост от частта и магазина. Търговците уверяват, че не е налице рязко поскъпване спрямо предходни години, но за много хора и тези цени са непосилни.
„Агнешкото е много скъпо. После трябва гладни да стоим, ама човек трябва да се приготви за празника“, казва Слава Димитрова, пенсионерка, която ще разчита на 50 лв. великденска добавка, за да напълни празничната трапеза.
Обикновено потребителите купуват между 3 и 4 килограма месо, заедно с дреболии и глави – всичко накуп струва около 100 лв., ако се добавят салата, яйца и козунак.
Инспекции по празниците
Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол започна активни проверки в обекти, където се продават месо и яйца. Инспекторите обръщат внимание на етикетите, печатите и придружаващата документация, за да гарантират, че продуктите са безопасни и със сигурен произход.
„Месото трябва да е бледорозово, без признаци на развала“, подчертава д-р Димитър Димитров от ОДБХ – Ямбол.
Козунаците – от 4 до 20 лева
След агнешкото идва ред на козунаците – цените варират значително според грамаж и съставки. В някои пекарни цената е фиксирана – 5 лв., а търсенето е толкова голямо, че се правят списъци.
„Народ, народ… Всички искат козунаци, понякога оставаш и без нито един до края на деня“, споделя Димитринка Иванова, продавачка във фурна.
Великденска дилема: да купим или да се лишим?
Сравненията с цените в Гърция също не закъсняха – там вече обявиха великденски намаления на основни продукти, които привличат вниманието и на българските потребители.
В оставащите две седмици до Великден предстои за мнозина познатото “пазаруване с калкулатор” – кой продукт е по джоба ни и от какво можем да се откажем. Празник ще има, но за някои ще бъде с компромиси.