22 C
Пловдив
неделя, октомври 6, 2024

Темите от изминалата седмицата: КСНС, арести на кандидат-депутати и скандали в театрите

Няма пряка заплаха за националната сигурност на България заради конфликта в Близкия изток. Това е заключението на Консултативния съвет за национална сигурност, в който участваха президентът, ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и парламентарните формации:

А рисковете според държавния глава Румен Радев, са „от увеличаване на миграционни потоци към нашата страна и от възможността за извършване на терористични атаки“. Затова участниците в съвета – с едно изключение – отправиха 6 препоръки към служебната изпълнителна власт. Сред тях –  засилване на предприетите превантивни мерки за недопускане на терористични актове на територията на страната, както и срещу дипломатическите ни представителства и българските военнослужещи в мисии и операции зад граница, включително чрез сътрудничество със сродни служби продължаване на усилията за евакуация на българските граждани от региона на конфликтите.допълнителни мерки за охрана на държавната граница оценка на икономическите рискове пред страната, попълване на стратегическите резерви и увеличаване на средствата за отбрана до 2 % и половина от БВП в бюджета.

На срещата законодателите са поели ангажимент да уредят със закон как да се приложи на практика записаното в Конституцията – че „защитата на отечеството е дълг на всеки българин“.

Според служебния премиер Димитър Главчев засега рискът от засилване на мигрантския натиск е само потенциален.

Междувременно 169 български граждани бяха евакуирани от Ливан с два полета на правителствения самолет в началото на седмицата. Вчера със съдействието на Канада в страната се върна още една група. Желаещи да се евакуират от Иран засега няма. От Министерството на външните работи вече призоваха сънародниците ни незабавно да напуснат тази страна.

Заради идеята за увеличаване на средствата за отбрана бюджетът за следващата беше представен по-рано, преди изборите на 27 октомври.

Министерството на финансите очаква през декември да бъде покрит критерият за ценова стабилност – последният, който спъва страната ни за присъединяване към Еврозоната. Това обяви служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова. Засега тенденцията разходите да изпреварват приходите, на този етап не е коментирано увеличаване на данъците.

Петкова поиска парламентът да даде мандат на кабинета да води преговори за промени в ПВУ и призова да не се допускат спекулации за размера на дефицита догодина, тъй като параметрите на Бюджет 2025 все още се обсъждат.

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка задържане под стража на депутата Джейхан Ибрямов. В сряда вечерта при акция на Антикорупционната комисия и МВР той е бил задържан в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева. За престъплението, за което се разследва – търговия на влияние, присъдата е до 6 години затвор. Наблюдаващият прокурор Ивайло Петров допусна, че може да му бъде повдигнато обвинение и за купуване на гласове:

В какво точно е обвинен Джейхан Ибрямов научихме, след като Централната избирателна комисия и председателят на НС Рая Назарян дадоха разрешение за снемане на имунитета му като депутат и кандидат за депутат и започване на наказателно производство. От писмото на парламентарния пресцентър стана ясно, че от държавното обвинение твърдят, че той е поискал 200 000 лв. от разследвания за ДДС-измами за милиони Мирослав Тодоров, за да окаже влияние в негова полза за обществена поръчка в МО.

От прокуратурата обясниха, че Ибрямов е имал позиции там, тъй като години на ред е бил член, а в отделни парламенти – и зам.-председател на Комисията по отбрана. Основният свидетел Тодоров се е съгласил да съдейства на разследващите и да бъде подслушван. Така чрез СРС-та са прихванати разговорите му с Джейхан Ибрямов. От прокуратурата твърдят, че не са предлагали бонуси срещу сътрудничество.

В знак на протест съпругата му – Биршен Ибрямова, обяви гладна стачка.

За 10 октомври, четвъртък, е насрочено делото за обжалване на наложената на Ибрямов мярка. От коалицията, чийто кандидат за депутат е, поискаха отлагане за изборите.

През седмицата Хасковският окръжен съд пусна под домашен арест кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, сина му Али Али и Байрям Иляз, които бяха задържани на 20 септември по обвинение за неправомерно усвояване на евросредства от Държавния фонд „Земеделие“ за строеж на два хотела на сина и дъщерята на кмета. От прокуратурата обаче се готвят за повдигане на допълнителни обвинения.

Полицейски акции се проведоха в цялата страна срещу купуването на гласове. Само в четвъртък бяха задържани над 20 души при операции на МВР. В петък обаче петимата задържани в Кюстендилско бяха освободени. Акции се проведоха в областите Перник, Кърджали, Ямбол и в Горна Оряховица.

По традиция проверяваните твърдяха, че лично те в търговия с вот не участват, но са чували:

И още един скандал се разви през седмицата. Този път свързан с култура. Директорите на театрите в Разград – Левон Манукян и в Смолян – Румен Бечев, бяха обвинени в длъжностно присвояване в особено големи размери, а след това бяха уволнени. Схемата е за отклоняване на значителни средства – общо около 1 милион и 500 000 лева чрез фиктивни назначения.

Служебният премиер Димитър Главчев разпореди Инспекторатът към Министерския съвет  да провери длъжностните лица, които контролират работата на държавните културни институти. От Министерството на културата твърдят, че първоначалната проверка на разходите на всички театри показала, че няма нарушения като тези в Разград или ако има, те са малки и все още невидими.

В края на седмицата министърът на културата Найден Тодоров оповести програма за реформи в 10 стъпки, за да се спрат схемите за източване на бюджета. Сред мерките – единна система за продажба на билети, за счетоводство, управление на човешки ресурси и регистриране на договори.

Висшият съдебен съвет отново не направи номинации за нов главен прокурор. Последната възможност ще е на заседанието на съдебните кадровици в четвъртък – 10 октомври. Ако и тогава не бъдат депозирани предложения, процедурата за избор на титуляр ще бъде прекратена.

На 3 октомври Конституционният съд обяви за противоконституционно решение на Народното събрание от 29 март тази година за спиране на разпределянето в бюджета на дивидент от 425 милиона лева от печалбата на Българския енергиен холдинг за финансовата 2023-та.

През седмицата стана факт първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала в гръцкия град Александруполис. Горивото е с неруски, а норвежки произход. Доставени са 1 милион мегаватчаса, като част от това количество ще бъде включено в микса за октомври, осигурявайки подобрени ценови условия за българските потребители. „Булгаргаз“ има резервирани от там по 1 милиард кубически метра синьо гориво годишно за следващите 10 години. На терминала служебният министър на енергетиката Владимир Малинов отбеляза, че тъй като страната ни е собственик на 20 % от съоръжението, се очаква това да се отрази положително на цените:

В средата на седмицата стана ясно, че на част от сметките на „Топлофикация-София“ е наложен запор заради дългове към „Булгаргаз“. Директорите и на двете дружества увериха, че въпреки това няма опасност столичани да останат на студено през есента и през зимата.

Кметът на София Васил Терзиев призова за намеса на държавата, тъй като проблемът е системен:

Държавата в лицето на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов върна топката към общинското управление:

Въпросът ще бъде решаван на среща още утре.

Засега няма решение друг проблем – Общинският съвет подкрепи  предложението на градоначалника за 15 милиона лева заем за подпомагане на дружествата за авто и електротранспорт в София. За сряда обаче е планиран техен протест срещу кмета на София Васил Терзиев. От Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ го обвиняват, че не е спазил подписаното през февруари споразумение за въвеждане на бонусна система за плащане на шофьорите.

На 6 октомври отбелязваме 1010 години от смъртта на емблематичния български владетел Самуил. По този повод под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей „Самуилова крепост“ край петричкото село Ключ ще се проведат чествания, а в Петрич Македонският научен институт съвместно с БАН, Софийския университет и община Петрич организира международен научен форум, посветен на годишнината. Той е и в отговор на арогантните опити за присвояване от страна на новосъздадената РСМ чрез фалшифициране на историята.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук