Митът, че най-здравословната храна е тази, която току-що е слязла от котлона, вече е развенчан. Нови изследвания показват, че някои от най-често приготвяните продукти придобиват истински лечебни свойства едва след като престоят в хладилника.
Оказва се, че охлаждането променя структурата им така, че те започват да действат благотворно на метаболизма, подпомагайки контрола на кръвната захар, теглото и здравето на червата.
Според Vogue ключът е в химичните процеси, които протичат след готвене. Обикновени храни като картофи или ориз могат да се превърнат в мощен инструмент за стабилизиране на глюкозата, особено когато престоят няколко часа на студено.
Тайната е в нишестето
Когато въглехидратите – картофи, паста, ориз или зърнени храни – се охладят, в тях се образува т.нар. устойчиво нишесте. То действа като фибри, които не се усвояват веднага, а достигат до червата и подпомагат развитието на полезните бактерии. Резултатът е по-стабилна кръвна захар, продължително чувство на ситост и по-здравословна микрофлора, пише zdrave.to.
Учените дори определят ТОП 7 храни, които е по-добре да се консумират на следващия ден след приготвяне:
-
Картофи – Абсолютният лидер. Охладените картофи намаляват скока на глюкозата след хранене с около 40%. Дори лекото повторно затопляне не заличава ефекта.
-
Бял ориз – След 12 часа на студено количеството полезно нишесте се увеличава значително.
-
Паста – Вчерашната паста, внимателно затоплена, се усвоява по-бавно и не предизвиква рязко освобождаване на инсулин.
-
Овесена каша – Охладената каша стимулира производството на вещества, които укрепват чревния имунитет.
-
Зелени зеленчуци – Бланшираните и бързо охладени броколи или грах запазват около 25% повече витамин C и антиоксиданти.
-
Домати – Бавното охлаждане на доматения сос улеснява усвояването на ликопена – мощен антиоксидант.
-
Ечемик – Подобно на другите зърнени храни, когато се охлади, помага за контрол на теглото и намалява възпаленията в тялото.