26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Три министерства в тупик: Пълна каша с е-бележката за отсъствия в клас

Електронните бележки за извиняване на отсъствията от училище отпадат и вместо тях ще се представя амбулаторен лист. Това обяви вчера здравният министър проф. Христо Хинков, но се оказа, че три министерства не могат да дадат отговор дали това наистина ще стане и как. Родители и ученици пък са в шах насред епидемията от грип.

„Това решение ще сложи край на различните такси, които искат личните лекари за електронната медицинска бележка“, заяви проф. Хинков. И увери, че за промяната има съгласие от Българския лекарски съюз и просветното министерство.

Думите му незабавно бяха опровергани първо от БЛС. „За пореден път българските лекари се информират от медиите за подготвяни промени в сектора, без те да са обсъждани и консултирани със съсловната организация“, заявиха от организацията.  И отрекоха изобщо да са преговаряли по казуса, камо ли да са давали съгласието си.

„Подобна промяна повдига много въпроси, сред които: Каква част от „чувствителната“ информация за здравословното състояние на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, ще постъпва в училище и кой ще има достъп до нея? С каква промяна в нормативната уредба ще се въведе тази новост? В какви срокове се планира да се въведе промяната? Какво се случва с отсъствията на децата, лекувани в болниците? Какво се случва с отсъствията на преглеждани в специализираната извънболнична помощ деца? Как ще се упражнява контролът? И не на последно място, да очакваме ли скоро да отпаднат болничните листове?“, възмутиха се от Лекарския съюз.

Предложението на проф. Хинков изненада и министъра на образованието Галин Цоков.

Три министерства в тупик: Пълна каша с е-бележката за отсъствия в клас
„Чухме за идеята от медиите. В момента се водят разговори за формиране на такава междуведомствена група, екип, който да обсъди предложението, което идва от Министерството на здравеопазването“, заяви Цоков на излизане от Министерския съвет.

„Трябва да се уточни дали електронните бележки ще отпаднат изобщо като документ, защото това е свързано с промяна на нормативната база. Вторият по-труден въпрос е как ще се пренесе тази информация в амбулаторните карти. Още повече, така че в информацията, която стига до електронните дневници, да няма лични данни или данни, свързани със здравното досие на учениците. Това е въпрос на бъдещи разговори с Министерството на здравеопазването и Министерството на електронното управление“, призна за пълния хаос Галин Цоков. „Марица“ попита Министерството на науката и образованието кога ще влезе в сила новото положение и как амбулаторният лист ще извинява отсъствия, като в него не се посочва колко дни са нужни за лечение, нито на кои дати. Важен е и въпросът технически възможно ли е амбулаторният лист да се отразява в електронните дневници, както беше с електронните медицински бележки.

Питанията бяха отправени и към Министерството на електронното управление заедно с още един въпрос – колко струваше въвеждането на системата за електронните медицински бележки и синхронизирането им с електронните дневници и колко би струвала нова промяна. От Министерството на електронното управление отговориха запитванията да бъдат отнесени по компетентност към МЗ.

„Въпросите, които поставяте, и ние си ги зададохме в групата на Управителния съвет на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България“, коментира пред „Марица“ председателят в Пловдив и директор на ОУ „Екзарх Антим I“ д-р Катерина Василева.

„За системата на образованието е важно да имаме документ за отсъствие на ученика по уважителни причини и в него да има три имена и период на отсъствие – каза тя. – Оттам нататък как ще се интегрират бланките, е работа на другите институции. Не е редно системата на предучилищното и училищното образование да адаптира своя софтуер. МОН достатъчно направи за свързване с базите данни на Агенцията за социално подпомагане. Ако говорим за отсъствия от училище по медицински причини, софтуерът, който трябва да се интегрира, е на МЗ.“

Към момента въведената от 1 октомври система с електронни медицински бележки спестява административни усилия на екипите в училищата. По данни на МОН от началото на учебната година са постъпили над 1,6 милиона бележки.

В нашия електронен дневник те не се виждат, но при постъпването им отсъствията автоматично се извиняват, обясни д-р Катерина Василева. Имало е случаи това да не стане при издадена бележка, но тогава се е оказвало, че личният лекар не е извършил правилно процедурите.

„Системата на предучилищното и училищното образование издава ред документи без такси. Би могло и в Закона за здравето да се регламентира заедно с безплатното лечение на децата те да бъдат освободени и от таксите за извинителни бележки“, каза още д-р Василева.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук