13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Търговците на радиоактивния америций остават в ареста

Карловецът Георги Кулов, Боян Зеленков от Първенец и пловдивчанинът Васко Асенов няма да излязат на свобода в Деня на Независимостта. Съдия Станислава Бозева определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за тримата мъже, хванати с радиоактивния елемент америций.

Кулов и Зеленков бяха арестувани в четвъртък при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата. От тях бяха открити 80 плочки америций, след което се сдобиха с две обвинения – за държане без разрешение на веществото, представляващо източник на йонизиращо лъчение, и за престъпно сдружение. Ден по-късно към наказателна отговорност за неправомерно притежание беше привлечен и Асенов.

Заседанието се проведе при закрити врати по искане на наблюдаващата прокурорка Славена Костова, с което се съгласиха адвокатите на тримата. Съдия Бозева го уважи, тъй като в материалите по делото имало класифицирана информация и ако има публика, можело да се рискува разгласяване на държавна тайна.

След като изслуша страните, тя отсече, че Георги Кулов, Боян Зеленков и Васко Асенов трябва да останат зад решетките, тъй като имало опасност да се укрият и да попречат на бъдещото разследване.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния. „Ще обжалваме, защото не сме съгласни с мотивите“, коментира адвокат Росен Димитров. Заседанието на горната инстанция ще е на 1 октомври.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук