19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

TSMC – световният гигант за чипове спира производството заради мощния трус в Тайван

Най-малко 9 загинаха, а 940 са ранени след природното бедствие на острова

Най-силното земетресение в Тайван от 25 години уби девет души и рани най-малко 940, срути сгради, прекъсна електрозахранването и предизвика свлачища на острова. То бе последвано от няколко силни вторични труса, които се усетиха на територията на цялата страна, включително в столицата Тайпе.

Според тайванските власти поне 130 души са блокирани, като близо 80 са в капан на подпланински тунели заради срутени пътища в района на град Хуалиен – огнището на земетресението, което беше с магнитуд 7,4.

Останалите 50 души са блокирани в 4 микробуса по маршрута от Хуалиен до близкия национален парк Тароко. Всички те са служители на хотел, като са пътували по случай два местни празника този уикенд. Според “Асошиейтед Прес” в две въглищни мини край Хуалиен са блокирани и 70 миньори.

По официална информация досега всички смъртни случаи са от Хуалиен. Градът понесе много сериозни материални щети – редица сгради рухнаха, хиляди домове останаха без електричество, а главният път беше затворен поради опасност от свлачища.

Очаква се вторичните трусове с магнитуд до 7 да продължат до края на седмицата. Непосредствено след природното бедствие в Тайван Япония и Филипините обявиха тревога за цунами, която по-късно беше отменена. Земетресенията не са нещо ново за малкия остров поради мястото му в Тихоокеанския огнен пръстен, който минава по ръба на океана и причинява силна сеизмична и вулканична активност от Индонезия до Чили. Трусът е най-силният в Тайван от 1999 г. Същата година земетресение с магнитуд 7,7 удари на юг от Тайпе, при което 2400 души загинаха, а 10 хил. бяха ранени.

Сред тези, принудени да преустановят работа заради труса, беше и TSMC – световният гигант в производството на чипове, базиран в Тайван. Очаква се загубите на компанията да достигнат 60 млн. долара. Акциите на TSMC се сринаха скоро след земетресението. Компанията трябва да заработи отново след проверка на безопасността на помещенията си, но цените на чиповете ще се повишат.

Източник: 24часа

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук