4 C
Пловдив
петък, декември 13, 2024

Учени доказаха: Затлъстяването бавно убива мозъка, води до алцхаймер

С нарастването на корема и с натрупването на мазнини по него центърът на паметта на мозъка се свива и бета-амилоидът и тау-протеинът може да се появят. Това се случва на 40-50-годишна възраст, много преди да е очевиден какъвто и да е когнитивен спад, установява ново американско изследване.

Както бета-амилоидните плаки, така и тау-възлите са ранни признаци на движението на мозъка към диагноза на болестта на Алцхаймер. Амилоидните плаки се появяват първи, а тау-протеиновите – когато заболяването прогресира.

„Колкото повече амилоид или тау имате в мозъка, толкова той става по-болен – казва пред Си Ен Ен главният автор на изследването д-р Сайръс Раджи, доцент по радиология във Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис. – Начинът, по който можем да проследим мозък, който изглежда болен, е по-слабият кръвен поток. Също така видяхме загуба на сиво вещество в част от центъра на паметта – в хипокампуса.“

По-малкият кръвен поток в центъра на паметта на мозъка може да причини свиване, друг ключов биомаркер за болестта на Алцхаймер, обяснява неврологът д-р Ричард Айзъксън, директор на изследванията в Института за невродегенеративни заболявания във Флорида. Той не е участвал в новото изследване.

„Тъй като проучването установи тези взаимоотношения десетилетия преди когнитивния спад и очакваната диагноза, фокусирането върху намаляването на коремните мазнини може да бъде един от най-мощните ни инструменти за борба с тази ужасна болест“, смята Айзъксън.

Според СЗОзатлъстяването есветовна епидемия

Тя изчислява, че повече от половината свят ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване в рамките на 10 г. „Затлъстяването като рисков фактор за деменция засяга най-малко 1% от възрастните американци, което означава, че над 2 милиона души могат да заболеят от алцхаймер заради наднорменото си тегло“, добавя Раджи. Ученият е убеден, че това е голям проблем за общественото здраве.

„Опитваме се да разберем как затлъстяването на средна възраст, през 40-те и 50-те години на индивида, е рисков фактор за болестта на Алцхаймер, която обикновено не се проявява симптоматично до 60-те, 70-те или 80-те години“, посочва още изследователят.

Висцералната мазнина обхваща органите дълбоко в тялото, причинявайки объркване на нормалното им функциониране чрез възпаление и излишни хормони, които могат да нарушат способността на организма да обработва инсулин.

Мазнината около корема се увива около основните органи и е напълно различна от подкожната мазнина в останалата част от тялото. Подкожната мазнина обикновено съставлява 90% от телесната мазнина. Висцералната мазнина се установява с помощта на ЯМР на корема и със специализирана компютърна програма, която може да измери действителния обем.
Проучването използва освен това златен стандарт за амилоидно позитронно емисионна томография (PET сканиране), за да провери наличието на амилоид и тау в мозъците на участниците в проучването, и ядрено-магнитен резонанс (MRI) за измерване на нивата на висцерална мазнина, които се появяват, когато талията се разширява.

„Разгледахме инсулиновата резистентност чрез плазмени нива на инсулин на гладно и тестове за глюкозен толеранс и открихме, че най-ненормално висок инсулин се наблюдава при хора с по-големи количества висцерална мазнина. Висцералната мазнина е по-метаболитно анормална и предизвиква диабет“, разяснява Раджи.

Проучването му установява връзка между дълбоките коремни мазнини и мозъчната атрофия или загубата на сиво вещество в част от центъра на паметта на мозъка – хипокампуса. Мозъчната атрофия е друг биомаркер на болестта на Алцхаймер. Изследването продължава с още 48 участници, за да станат общо 80. Средната им възраст е 49 г., а средният ИТМ е 32. ИТМ над 30 се счита за затлъстяване.

Актуализираните констатации на американските учени са били представени в резюмета на конференцията на Радиологичното общество на Северна Америка в началото на декември. „За първи път показваме, че по-високите количества висцерална мазнина са свързани с необичайно високи тау-протеини до 20 г., преди пациентите да развият най-ранните симптоми на алцхаймер – казва Раджи.“

Но PET сканирането показало, че с повишаването на нивата на висцералната мазнина се повишават и нивата на тау. „Тази разработка е силно въздействаща и клинично значима за 47-те милиона американци и стотици милиони по света, които имат ранни признаци на алцхаймер, започващи тихо в мозъците им, но без все още да са развити симптоми“, смята неврологът Ричард Айзъксън от Флорида.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук