24 C
Пловдив
сряда, октомври 9, 2024

Украйна поиска преговори с Русия до края на годината

Украйна възнамерява да организира нова мирна среща на върха до края на тази година и иска Русия да участва този път, заяви днес украинският посланик в Турция, но изключи каквито и да преки двустранни преговори на срещата, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Инвазията на Русия в Украйна продължава вече три години, а двете страни остават на много раздалечени позиции по въпроса как да сложат край на войната. Турция, Китай, Бразилия и други страни предложиха да посредничат за решаване на конфликта или да обсъдят мирни предложения, но напредък не е постигнат.

Украйна настоява за „мирния план“ на президента Володимир Зеленски, а руският президент Владимир Путин казва, че мирни преговори могат да започнат само ако Киев се съгласи да изостави големи части от територията си, за които Москва претендира, и се откаже от кандидатурата си за присъединяване към НАТО.

„Една от най-важните цели на тази среща на върха е да постигне справедлив мир в Украйна. Тук не говорим за формат, в който Украйна и Русия ще седнат една срещу друга и Украйна ще слуша исканията на Русия“, заяви посланик Васил Боднар на брифинг в Анкара чрез турски преводач.

„Това, което виждаме сега, е следното: международната общност, заедно с Украйна, ще седне и ще създаде списък за това какви стъпки може да бъдат предприети за справедлив мир в Украйна и ще обсъдят какви искания да отправят към Русия въз основа на този списък“, добави той.

„Това няма да бъде пряка двустранна среща, най-вероятно ще бъде във формат, където ще участват и трети страни, и (преговорите) се извършват чрез третите страни. Надяваме се да проведем тази среща на върха до края на годината“, посочи Боднар.

Той каза, че Турция, която се опита да запази добри отношения както с Украйна, така и с Русия по време на войната, би била важен участник заради опита си в посредничеството при други конфликти.

Членката на НАТО Турция подкрепя териториалната цялост на Украйна, осъжда инвазията и осигурява на страната военна подкрепа, но същевременно се противопоставя на западните санкции срещу Русия, с която има важни отношения в областта на отбраната, енергетиката и туризма, отбелязва агенцията.

Турският външен министър Хакан Фидан се очаква да присъства на днешната среща Украйна-Югоизточна Европа в хърватския град Дубровник. Турски дипломатически източник заяви, че Фидан там ще подчертае отново позицията на Анкара, че каквито и да е мирни преговори трябва да включват и двете страни, за да се намери „справедливо и трайно“ решение.

 

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук