13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Украйна удари голям ракетен склад в Русия (ВИДЕО)

Експлозиите са регистрирани от системите за наблюдение на земетресения 

Поредно нападение на украински дронове на руска територия, извършено през нощта на 18 септември и обхванало най-малко пет региона, доведе до унищожаването на един от най-големите военни складове на руските въоръжените сили, където са съхранявани ракети, включително балистични.

Спътници на НАСА засякоха няколко източника на висока температура в ранните часове на днешния ден от тази зона, което е свидетелство за пожари, а сеизмографи отчетоха слабо земетресение в района.

Според местните власти няма сведения за жертви. Част от областта е останала без електричество, предаде Ройтерс. Част от жителите в района са евакуирани.

В социалните мрежи се появиха видеокадри, на които се вижда огромно зарево да осветява нощното небе, а откъм езеро, намиращо се в областта, която е разположена северозападно от Москва и недалеч от границата с Беларус, се чуват детонации.

Силата на основния взрив така, както се вижда от непотвърдените кадри в социалните мрежи, съответства на детонация на между 200 и 240 тона мощни експлозиви, според Джродж Уилям Хърбърт от Института за международни изследвания „Мидълбъри“ в Монтерей, Калифорния.

Построеният през 2018 г. арсенал Торопце в Тверска област, е атакуван около 4:00 часа местно време. Жителите на намиращия се наблизо град с население от около 20 хиляди души са чули силни експлозии. Според местни жители те са счупили прозорци и врати на къщи.

Регионалното правителство съобщи за „падането на отломки от БЛА“ вследствие работата на системите за противовъздушна отбрана, а също така увери, че „ситуацията е под контрол“.

Училищата и детските градини в Западнодвински район, съседен на Торопецки район, преминаха на дистанционно обучение, съобщи в социалната мрежа „Вконтакте“ районната администрация. Оттам допълниха, че част от Западнодвински район ще остане без електричество, но не уточниха причината.

„Експлозиите в складовете бяха толкова мощни, че бяха записани от системите за наблюдение на земетресенията“, посочва телеграм каналът „Рибар“.

Според каналът Volcanodiscovery първите трусове са били с магнитуд 2,8 бала, а следващите – над два бала.

Сателитни снимки от мониторинг на НАСА показват, че цялата военна база гори.

Руски военни блогъри се възмущават, че снимки на взривения ракетен арсенал са публично достъпни в „Яндекс“ и „Гугъл“.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук