15 C
Пловдив
сряда, октомври 23, 2024

Унищожиха кокошки, снасящи шоколадови яйца, в пловдивския Аграрен университет

БСДД

Над 900 птици, сред които редки породи, бяха унищожени в Аграрния университет в Пловдив. Причина за това е установен птичи грип по животните, които от години се отглеждат в опитната база на учебното заведение. 

Така над 400 студенти няма да могат да карат практика в птицефермата поне до другото лято, а генофондът ще бъде трудно възстановен, предаде БНТ.

В началото на този месец десетки птици от учебната база на Аграрния университет започнали да измират. Направените две проби показали, че животните са болни от инфлуенца. За да не се разпространи заразата, от Агенция по храните са

унищожили всичките 900 обитателите на фермата.

Сред тях – над 40 вида редки птици – кокошки, гъски, патици и токачки.

“За нас неприятното е, че всъщност голям фенофонд се загуби. 4 породи патици, отделно така наречената “няма” или “мускусна патица”, 4 породи гъски, над 30 различни породи кокошки и сред тях “мехел”, която е специфична белгийска порода, “аролкана”, много специфична, която снася синьо-зелени яйца, една френска порода, която снася шоколадови яйца.”, оплака се ректорът на Аграрния университет в Пловдив доц. Боряна Иванова.

Възстановянето на генофонда ще е много трудно и ще отнеме време, признават от университета.

Много от пернатите не са местни породи и не са от масовите индустриални породи. Други са декоративни.

Според експерти, най-вероятно заболяването е пренесено от диви птици. Фермата е дезинфекцирана, а зоната на 3 километра около нея се наблюдава.

В учебната база, която е създадена преди 30 години, се обучават над 300 студенти от 5 специалности. С унищожаването на птиците

се прекъсват практическите занятия на терен – поне до лятото догодина.

За да не се прекъсва практиката, от университета искат по-облекчен режим за достъп на студенти до частните птицеферми. Както и бъдеща защита от болестта, която напоследък е едно от най-честите заболявания по пернатите.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук