10 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

В Созопол морето гъмжи от микропластмаса

БСДД

Най-високи концентрации на микропластмаса са открити в близост до Созополския залив. Най-често срещани са влакната, съставляващи 72.3% от микропластмасата на брега и 91.7% от микропластмасата на морското дъно. 44 на сто от частиците на брега и 54% от тези на морското дъно са с червен или син цвят.

Това показва проучване на учени от Лабораторията по морска екология (Созопол) – докторант Никола Бобчев, гл. ас. д-р Димитър Беров, гл. ас. д-р Стефания Клайн и доц. д-р Венцислав Карамфилов. Проучването е публикувано в международното списание Marine Pollution Bulletin. Лабораторията е част от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Статията представя данни от първото проучване на замърсяването с микропластмаси в седиментите на плажове и морското дъно по югозападното крайбрежие на Черно море – в района на Созополския залив, устието на река Ропотамо и Маслен нос.

Концентрацията на микропластмаса в седиментите на плажовете “Златна рибка”, “Градина” и “Червенка” между градовете Созопол и Черноморец е между 2-4 пъти по-висока, отколкото в други части на Черно море, докато тази в неурбанизираните и слабо урбанизирани зони е сходна с проучвания от Черно море и други европейски морета. Концентрацията на микропластмаса в седиментите от морското дъно в зоната е по-висока от тази в други проучвания за Черно море, но сходна с микропластмасата в дънните седименти на Каспийско море, Балтийско море, крайбрежието на Ламанша и белгийския континентален шелф.

Потенциални основни източници на замърсяване са микропластмаси, пренасяни от сушата с вливащите се в морето отпадни и дъждовни води, както и от разпадане на попаднали в морето пластмасови обекти от бита, туризма, риболова и аквакултурите.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук