11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Венецуела: Загуби всички ледници, след като последният беше понижен до „ледено поле“

БСДД

Венецуела имаше шест ледника, обхващащи 10 квадратни километра в планинската верига Сиера Невада де Мерида, но загуби пет от тях до 2011 г. Учените по климата установиха, че последният ледник Хумболт се е свил до площ под 2 хектара, като по този начин го понижава от ледник до ледено поле.
В един мрачен крайъгълен камък Венецуела стана първата страна в съвременната история, която загуби всичките си ледници, след като латиноамериканската държава загуби последния си останал ледник на връх Пико Хумболт, който беше понижен от учените по климата като ледено поле. Международната криосферна климатична инициатива (ICCI), научна застъпническа организация, заяви, че ледникът La Corona сега е твърде малък, за да се счита за ледник, което може да предизвика по-широки опасения относно ефектите от изменението на климата.

Дом на 6 ледника

Венецуела е била дом на шест ледника в планинската верига Сиера Невада де Мерида, която се намира на около 5000 м надморска височина, но е загубила пет от тях до 2011 г. Ледникът Хумболт се предвиждаше да издържи поне още десетилетие, но учените бяха не може да наблюдава сайта няколко години поради политически сътресения в страната, според Guardian.

Сега обаче оценките установиха, че ледникът се е стопил много по-бързо от очакваното и се е свил до площ под 2 хектара. Така той беше понижен от ледник до ледено поле. „Други страни загубиха своите ледници преди няколко десетилетия след края на малкия ледников период, но Венецуела е може би първата, която ги е загубила в съвремието“, каза Максимилиано Ерера, климатолог и историк на времето.

„Венецуела официално загуби последния си ледник, след като ледникът Ла Корона на връх Хумболт, 4900 метра надморска височина, стана твърде малък, за да бъде класифициран като ледник. Това прави Венецуела първата страна в планинската верига на Андите, която загуби всичките си ледници“, каза ICCI в публикация X.

Загубата на La Corona показва, че средните глобални температури по света се покачват, което води до нарастваща загуба на лед и повишаване на нивото на водата в световен мащаб. Според Херера Индонезия, Мексико и Словения са следващите на опашката да се освободят от ледниците, като остров Папуа в Индонезия и Мексико са имали рекордно високи температури през последните месеци.

Феноменът Ел Ниньо

Напоследък светът преживява климатичния феномен Ел Ниньо, който води до по-високи температури и който според експерти може да ускори изчезването на тропическите ледници. В доклад на Ройтерс се казва, че метеорологичният модел Ел Ниньо трябва да изчезне до юни, но може да бъде заменен от феномена Ла Ниня до втората половина на годината, което ще даде на населението и културите в страните от Латинска Америка малко време за възстановяване.

„Ледникът при Хумболт няма зона на натрупване и в момента само губи повърхност, без динамика на натрупване или разширяване“, каза Луис Даниел Ламби, еколог в Adaptation at Altitude, програма за адаптиране към изменението на климата в Андите. Ламби каза, че Венецуела е огледало на това, което ще продължи да се случва от север на юг, първо в Колумбия и Еквадор, след това в Перу и Боливия, докато ледниците продължават да се оттеглят от Андите.

В последен опит да спаси ледника, правителството на Венецуела инсталира термично одеяло, за да предотврати по-нататъшно топене, но експертите казват, че това е безсмислено упражнение. „Загубата на La Corona бележи загубата на много повече от самия лед, тя също така бележи загубата на много екосистемни услуги, които ледниците предоставят, от уникални микробни местообитания до среди със значителна културна стойност“, каза Каролайн Класън, глациолог и асистент в университета Дърам.

История на ледниците във Венецуела

Според НАСА шест ледника са обхващали площ от най-малко 10 квадратни километра (4 квадратни мили) в планинския район на северозападна Венецуела още през 1910 г. Въпреки това, тя е загубила пет ледника до 2011 г. Проучване от 2020 г. предполага, че ледниковата област в Венецуела се сви с 98 процента между 1952 г. и 2019 г. Степента на отстъпление на ледниците се повиши около 1998 г. до връх от близо 17 процента на година от 2016 до 2019 г.

Професор Марк Маслин, професор по науки за земната система в Университетския колеж в Лондон, каза пред BBC, че загубата на планински ледник „не е директно обратима“, тъй като за да оцелеят през летните месеци, те се нуждаят от достатъчно лед, който да отразява слънчевата светлина и да поддържа въздуха около него хладен. „След като ледникът изчезне, слънчевата светлина загрява земята, прави я много по-топла и намалява вероятността действително да се натрупа лед през лятото“, каза той.

Сега експертите смятат, че това, което е останало от ледника Хумболт, ще изчезне напълно в рамките на пет години или две години в по-лошия случай. Очаква се изчезващият лед да засегне и туризма във Венецуела, тъй като Пико Хумболт, втората по височина планина в страната, беше голяма привлекателност за посетителите.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук