11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Вещи от „Титаник“ на търг утре в Лондон

БСДД

Ценни вещи от потъналия през 1912-та кораб „Титаник“ ще бъдат предложени на търг утре – 27 април 2024г. в Лондон.

Става дума за особено ценни предмети. Това са чантата за цигулката, на която музикантът Уолас Хартли е свирил на палубата докато корабът е потъвал.

И скъп джобен часовник,който е принадлежал на най-богатия мъж на борда – Джон Джейкъб Астор Четвърти. Бизнесменът загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява. Вместо да се евакуира на една от спасителна лодка, видният член на богатото семейство Астор за последно е видян да пуши цигара и да разговаря с друг пасажер. Тялото му е извадено от Атлантическия океан седем дни по-късно – 22 април недалеч от мястото на потъването. В дрехите му откриват изящен 14-каратов златен джобен часовник Waltham с гравирани инициали JJA. „Часовникът е напълно реставриран. Върнат е на семейството на г-н Астор и е носен от сина му. Той е уникална част от историята на „Титаник“, добави Олдридж.

Организаторите на търга очакват за чантата сумата от 100 000 – 120 000 британски лири , а за часовника между 100 000 и 150 000 паунда, ще бъдат продадени в аукционната къща „Хенри Олдридж енд Сон“. Самата цигулка е продадена за над 1 милион долара от същата аукционна къща.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук