26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Вирусите и как да се защитим? Практични съвети в разгара на студения сезон

Ако ви се е налагало в последните седмици да отидете до лекарски кабинет – независимо дали за преглед, медицинско направление или рецепта, най-вероятно сте забелязали големите опашки от чакащи пред вратата пациенти. Кихащи, кашлящи, деца с притеснени майки, възрастни хора, постоянно бършещи зачервени носове. И това е нормално – вече влизаме в разгара на зимата, а почти моменталният преход от сравнително високи за сезона температури към минусови такива, е чест удар към хората с компрометирана имунна система или податливите на грипни и вирусни заболявания и настинки.

Освен това постпандемичният период все още включва и висока заболеваемост от COVID-19, освен стандартните сезонни болести. Има ли как да се защитим във вълната от простуда, вируси и респираторни заболявания? Ето няколко лесни, но и много полезни съвета как да го направим.

Първо да видим какво е общото и какви са разликите между грип и COVID-19. И двата вируса ни атакуват по въздушно-капков път, а симптомите са сходни – кашлица, температура, мускулни болки, хрема и запушен нос. Разликата е, че често COVID-19 удря по-силно със симптомите си, а към тях често има главоболие, отпадналост и недостиг на въздух. Освен това отшумяването на болестта при него в повечето случаи отнема две седмици и повече, докато от грип се отърсваме за една седмица. И в двата случая обаче е неприятно да се разболеем, а при компрометирани пациенти може да бъде и опасно. Затова и специалистите ни предупреждават да имаме предвид начини, които да ни помогнат да се предпазим.

 

Снимка: iStock/Getty Images

 

Избягвайте струпвания на много хора при възможност. В разгара на грипния сезон избягвайте да посещавате пренаселени събития, дискотеки и барове. В тях прекарваме много време в компания на непознати хора, а не е изключено сред тях да има вирусоносители.

Ако все пак вирусите не ни пропуснат, важно е да си останем вкъщи, вместо да ги разнасяме сред близки, приятели, колеги или случайни хора навън. Разбира се, при появата на симптоми е важно да се консултираме със специалист.

Това, което можем и сами да направим обаче, е да знаем как да облекчим симптомите. Почивката, сънят, добрата храна и течностите са задължителни в случая. Стандратните лекарства съдържащи парацетамол, витамини, капките за нос и продуктите за възпалено гърло, също присъстват в домашните ни аптеки. Помощник при вирусни, грипни и простудни симптоми може да е и Stamatin. Формулата му включва изцяло натурални съставки като корен от китайската билка Isatis Tinctorial (позната в китайската традиционна медицина със силното си антивирусно действие), африкански здравец, който може да подпомагне отхрачването, както и имуноукрепващите цинк и витамин С.

Маски. Ако се возите в препълнено превозно средство, присъствате на събитие с много хора и особено ако чакате пред лекарски кабинет, поставяйте маска на лицето си, за да намалите риска от поемане на вирусоносители от потенциално болни хора.

Важно е да знаем, когато усетим, че се разболяваме и започнем лечение, ако симптомите не започнат да отшумяват след 4-5 дни, да се свържем с личния лекар и да предпримем по-интензивно лечение, ако е необходимо. Stamatin предлага и интензивна схема на защита за една седмица.

Освен тези съвети, ние ви пожелаваме да бъдете неподатливи на болести и да се радвате на красотата на зимата с бодър дух и крепко здраве.


Да не се превишава препоръчителната дневна доза от 2 до 6 таблетки. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца.

Номер и дата на вписване в регистъра – Заявление БАБХ № 23648/21.10.2021;

Т222103802/21.10.2021г.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук