38 C
Пловдив
неделя, юли 27, 2025

Витамин B12: Ключовият кобаламин за здраве и енергия

Витамин B12, познат още като кобаламин, е незаменим за множество жизненоважни функции в организма. Той играе ключова роля в производството на червени кръвни клетки (еритропоезата) и в правилното функциониране на нервната система. Взаимодейства тясно с други витамини от група В, което е от решаващо значение за усвояването на вещества като хомоцистеин, желязо, калций и цинк.

Организмът ни се нуждае от витамин B12 и за енергийния метаболизъм, но е един от малкото витамини, които хората не могат да произвеждат сами. Той се намира в по-големи количества предимно в животински храни като месо, риба, яйца и млечни продукти. Следователно, стриктно веганската диета може по-лесно да доведе до дефицит, който често се забелязва едва след години.

Усвояване и функции в тялото

Освобождаването на витамин B12 в тялото става чрез стомашната киселина и храносмилателните ензими. Специален протеин, наречен „вътрешен фактор“, произвеждан от стомашната лигавица, транспортира витамина до клетките на тънките черва. Оттам той навлиза в кръвта и достига до нервите.

Витамин B12 е водоразтворим витамин и включва няколко съединения, всяко от които съдържа кобалт в пръстенна система. Той играе съществена роля в разграждането на мастните киселини. Централното му значение за метаболизма на фолата (фолиевата киселина) го прави важен и за кръвообразуването.

Хранителни източници и препоръчителен прием

Както вече бе споменато, кобаламинът се съдържа изключително в животински храни, тъй като може да се произвежда само от микроорганизми и навлиза в животинския и човешкия организъм по хранителната верига. В растителни храни се съдържа само ако е настъпила бактериална ферментация, например в киселото зеле, но само в много малки количества, които не са достатъчни за покриване на препоръчителния дневен прием. Важно е да се отбележи, че витамин B12 почти не се разрушава при готвене.

Препоръчителният дневен прием за хора на възраст от 25 до 51 години е приблизително 4.0 микрограма. Бременните жени се нуждаят от 4.5 микрограма, а кърмачките – 5.5 микрограма. През 2018 г. референтните стойности бяха ревизирани и леко завишени, като препоръчителният прием за възрастни се промени от 3.0 mg на 4.0 mg дневно, пишат от сайта zdrave.to.

Причини за дефицит и рискови групи

Хроничното възпаление на стомаха, както и промените в лигавицата на стомаха при възрастните хора, могат да доведат до дефицит. Други причини включват различни стомашно-чревни заболявания като болестта на Крон, атрофичен гастрит, хронични възпалителни заболявания на червата (улцерозен колит) и екзокринна панкреатична недостатъчност. Изрязването на части от стомаха и червата също води до недостиг.

Липсата на витамин B12 предизвиква смущения в образуването на клетки в костния мозък, което се проявява в специфична форма на анемия с необичайно големи червени кръвни клетки, известна като мегалобластна анемия.

Витамин B12 се съхранява в черния дроб в относително големи количества, поради което симптоми за липсата му често се появяват едва след години на недостатъчен прием. Специално внимание трябва да се обърне на бебетата на майки веганки, които са изцяло на кърма, тъй като те са изложени на повишен риск от развитие на дефицит на кобаламин. Веганите, които не консумират дори млечни продукти или яйца, също могат да развият симптоми на липса на витамина. Хората, следващи такава диета, е препоръчително да приемат витамина под формата на добавка. При вегетарианците обикновено се внася достатъчно количество B12.

Диагностика и лечение

Препоръчително е редовно да се правят изследвания за нивото на B12, за да се избегнат по-сериозни проблеми в бъдеще. Когато дефицитът се открие в началото и се коригира под лекарско наблюдение, увредените нерви могат да се възстановят. Лекарят поставя диагнозата с кръвен тест. Често първо се измерва общото серумно ниво на B12, но тъй като това е неспецифична стойност (витаминът е свързан с транспортния протеин транскобаламин), се прилага и друг вид изследване – измерването на холотранскобаламин.

Само след медицинска диагноза трябва да се приемат витаминни препарати или хранителни добавки като заместител.

 

Взаимодействие с други хранителни вещества

 

Кобаламинът, който се складира в тялото ни и който приемаме с храната, е в постоянна връзка с останалите вещества в организма:

  • С желязото: И двата елемента участват в кръвообразуването. Желязото е от значение и за преноса на кислорода в кръвта. Само с помощта на хранителното вещество абсорбираният кислород може да се свърже с еритроцитите и да се разпространи в тялото. Възрастните се нуждаят от 10 до 15 милиграма желязо на ден. Липсата на желязо в комбинация с дефицит на витамин B12 носи риск от намалено кръвообразуване.
  • С калция: Калцият, най-разпространеният минерал в организма (около един килограм, като над 99% са в костите и зъбите), подпомага значително активното усвояване на витамин B12 чрез вътрешния фактор. Участва и в транспортирането на витамина в кръвта, подпомагайки преминаването му през стените на тънките черва.
  • С фолиевата киселина: Заедно с кобаламина, фолиевата киселина може да намали количеството хомоцистеин, чието повишено ниво може да увреди кръвоносните съдове.
  • С витамините от група В: Организмът може да използва директно само биоактивните варианти на витамин В12 – аденозилкобаламин и метилкобаламин. Други форми (хидроксо- или цианокобаламин) трябва да бъдат превърнати в тях.
  • С цинка: Има доказателства, че витамин B12 и цинкът си взаимодействат, за да поддържат здрав имунитета ни. Дефицитът на едно от тях може да отслаби функцията на имунната система.
pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук