13 C
Пловдив
петък, септември 27, 2024

Владимир Темелков: Иде краят на хартиените услуги в община Пловдив, минаваме онлайн

Скица за имот ще става за три дни, а не за 45 и ще струва 50 лева вместо 200, уверява заместник-кметът по дигитализацията

Владимир Темелков е заместник-кмет по дигитализация, европейски политики, бизнесразвитие и образование в oбщина Пловдив. В предишния мандат беше общински съветник.

Магистър е по бизнесинформатика с английски език от ПУ „Паисий Хилендарски“. Преподавал е информатика в ПУ. Работил е в частни компании в сферата на иновациите и информационните технологии.

– Г-н Темелков, мираж ли е дигитализацията в община Пловдив, за която се говори от години, но все я няма?

– В този мандат ще я има. Гарантирам. 30 години не е сканиран нито един документ. В община Пловдив хиляди квадратни метра са заети от папки. Вече няма къде да се седне от тях.
В тази база данни ще влязат културно-историческото наследство, зелените площи, поливните системи. И всичко ще го имаме събрано на едно. Примерно обявява се подробен устройствен план. Не е нужно да влизаш в администрацията да питаш. Всичко става прозрачно и бързо. Главният архитект ще може да разписва разрешително за строеж онлайн.

– С кое ще започнете най-напред?

– С това, което имаме на хартия. Ще определим стандарт, по който проектите да се подават онлайн. Това е в частта с Географската информационна система (ГИС). На второ място е мобилната платформа на общината. Там ще се дигитализират
90% от услугите, които тя предлага на хартия – плащане на данъци, глоби и т.н.

– Обяснете в какво ще се състои облекчението за хората.

– Да речем, сега спирате колата си на забранено място. Лепят ви на стъклото фиш за глоба и го получавате заедно с данъците. Занапред с мобилната платформа отива наш служител с едно устройство, прави няколко снимчици на колата ви и докато вие си пиете кафето, получавате една нотификация, да речем, от „Смарт Пловдив“, в която ви информират къде сте спрели неправилно и каква глоба ви чака. Вие пиете още една глътка горчиво кафе и си плащате.

По същия начин е с данъците. Те са с ниска събираемост по простата причина, че не са удобни за плащане. Получавате нотификация какво дължите, която ви казва, че може да платите със сметката, която имате на мобилния ви телефон, с карта или чрез револют.

– Разяснете повече за единната мобилна платформа.

– Тя ще „вкара“ целия град в телефона ни – събития, плащания на различни глоби, данъци, издаване на неприсъствени фишове, приоритетно известяване за ремонти и затворени улици – още преди да се e случило. Ще могат да се купуват билети за събития или за градски транспорт с един клик през телефона.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук