21 C
Пловдив
неделя, октомври 6, 2024

ВНИМАНИЕ: Детски стоки, бъкани с фталати и съединения с хром, никел, кадмий и олово

Сред най-често срещаните химични елементи и съединения в изтегляните от пазара стоки за деца са фталати, хром, никел, кадмий и олово. Това съобщават от платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни продукти Safety Gate.

От платформата „Ние, потребителите“ посочват за пример детски тиранти, в които има прекомерни концентрации на фталати, кадмий и късоверижни хлорирани парафини.

Всички те носят рискове за здравето – увреждане на репродуктивната система, бъбреците и костите, както и причиняване на рак (канцерогени). Произведени са в Китай.

Прекомерни концентрации на фталати има и в детски часовници, детски чехли, като при лабораторните тестове на проби от второто изделие са открити още кадмий и олово.

Оловото е невротоксично, а кадмият може да увреди бъбреците и костите и да причини рак.

Чехлите също са произведени в Китай, а са установени от контролните органи в Швеция.

Козметиката за деца също може да крие  рискове заради токсични химикали, какъвто е случаят при неотдавна забранен лавандулов крем, който съдържа забранени за влагане в козметичните продукти съставки, както и такива, които са считани за невротоксични.

Продуктът е произведен във Великобритания.

И още: прекомерна концентрация на никел е установена в детски шноли за коса, което може да предизвика дразнене на кожата или алергични реакции.

*Източник: БНР

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук