21 C
Пловдив
сряда, октомври 16, 2024

Военна прокуратура гневна след изнесените данни за авиокатастрофата

БСДД

Военно-окръжна прокуратура Пловдив остро протестира след вчерашната пресконференция на Министерството на отбраната, на която бяха изнесени подробности от вътрешното разследване на ведомствена комисия за авиокатастрофата със загиналите пилоти край Граф Игнатиево.

„Всякаква информация за причините, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс.“ – се казва в официална позиция на Военна прокуратура.

Недопустимо и некоректно е преди да бъде събран целият обем от доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите на разследването, да лансират в публичното пространство заключения за това чия е отговорността за трагичния инцидент и да вменяват вина на загиналите. Това може да стане единствено със заключителния акт на наблюдаващия делото прокурор, категорични са военните обвинители.

Направените вчера изявления по никакъв начин не ангажират разследването, което продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии, добавят от ведомството.

В тази връзка, Военна прокуратура – Пловдив призовава за прекратяване на всякакви прибързани изявления, които биха могли да попречат на разкриването на обективната истина и да породят съмнения за едностранчивост и предопределеност на разследването. Единствено то може да установи чия е отговорността, евентуални нарушенияот длъжностни лица, включително и от висшия команден състав на Военновъздушните сили, изтъкват от прокуратурата.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук