16 C
Пловдив
сряда, октомври 23, 2024

Втори взрив, неутрализирани са двама от нападателите при атентата в Анкара

БСДД
Четирима са загинали и 14 – ранени, съобщи министърът на вътрешните работи

Четирима души са загинали и 14 са били ранени днес при терористичния атентат в Анкара; двама нападатели – мъж и жена, са били неутрализирани. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая в профила си в социалната мрежа Екс.

Състоянието на трима от пострадалите е тежко, посочи министърът.

Терористичното нападение бе извършено в следобедните часове срещу срещу комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция „ТУСАШ“ (TUSAS) в предградието Кахраманказан, на около 35 километра от центъра на турската столица.

Йерликая не каза колко бойци са участвали в нападението и не посочи коя групировка може да стои зад него.

Над района кръжат военни хеликоптери.

Според турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк терористите са взривили кола бомба на входа на предприятието и са открили стрелба с огнестрелно оръжие.

Телевизия ТГРТ съобщи и за втори взрив.

Съобщено бе за взети заложници, както и за престрелка между нападателите и силите за сигурност.

Атентатът в Анкара е извършен броени дни преди националния празник на Турция – 29 октомври

Първоначално е била чута експлозия на входа на комплекса, намиращ се в района на предградието Кахраманказан, а по-късно са проехтели изстрели.

По информация на телевизия НТВ нападателите, нахлули в завода, са въоръжени с автомати и пистолети. Възможно е да са носили експлозиви и боеприпаси.

Няколко телевизии показват записи от видеокамери, на които се виждат лицата на нападателите. Смята се, че в нападението са

участвали най-малко двама души – мъж и жена, облечени в черни дрехи.

НТВ посочва, че служителите на корпорацията „Тусаш“ са се укрили в специални помещения в съответствие с издадени инструкции и очакват специалните части да влязат в завода.

Телевизията отбелязва, че атаката е извършена в „сърцето на отбранителната промишленост“ на Турция.

„Тусаш“ е една от най-важните турски компании в областта на отбранителната индустрия и авиацията. Тя произвежда и самолета КААН, който е първият национален боен летателен апарат.

Междувременно Висшият съвет за радио и телевизия на Турция

наложи ограничения върху медийното отразяване на терористичното нападение.

Главната прокуратура на турската столица нареди предприемане на разследване на терористична атака, съобщи министърът на правосъдието Йълмаз Тунч.

Засега няма групировка, която да е поела отговорност за извършеното нападение.

Редица нападения в Турция са извършвани от терористичните групировки „Ислямска държава“ (ДАЕШ), ПКК (Кюрдската работническа партия) и леви групировки.

В момента в Истанбул се провежда Изложение за отбранителна индустрия. Изложението бе открито на 22 октомври и ще продължи до 26 октомври.

Днешният атентат е извършен броени дни преди националния празник на Турция – 29 октомври, когато ще се честват 101 години от основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук