26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

WP: Европа е в паника заради блокираната американска помощ за Украйна

Няколко високопоставени служители на националната сигурност на САЩ ще пътуват до Европа този уикенд, за да се опитат да успокоят нервните съюзници, че Съединените щати ще продължат да бъдат водачът на свободния свят и че Вашингтон все още е способен за тази роля. Но защо съюзниците трябва да вярват на това? Въпреки обнадеждаващата реторика на екипа на Байдън, Съединените щати не могат да обещаят, че ще предоставят допълнителна помощ на Украйна в скоро време или ще подкрепят Европа в дългосрочен план, пише американският вестник The Washington Post.

Вицепрезидентът Камала Харис, държавният секретар Антъни Блинкън и големи делегации от двете камари на Конгреса ще се съберат в петък за годишната Мюнхенска конференция по сигурността, където световни лидери, учени и бизнесмени се застъпват за трансатлантическо единство и силата на монолитния Запад повече от шест десетилетия. Харис и Блинкън ще направят публични изявления и ще се срещнат с няколко високопоставени политици. Носят се слухове за очаквана, но все още непотвърдена официално среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

На тази конференция преди две години Зеленски пледира за международна подкрепа. Това беше няколко дни преди Русия да започне своята „специална военна операция“. Тогава Харис и други американски служители обещаха, че никога няма да изоставят Украйна. Тази година Зеленски е в още по-отчайваща ситуация, отчасти поради бездействието на Вашингтон. Недостигът на боеприпаси, причинен от забавената американска помощ, вече причинява повече смърт на бойното поле.

Авдеевка като Бахмут – символична победа и несимволична цена

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната

Харис и Блинкън планират да кажат на Зеленски, че помощта е на път. Но наистина ли е така? Официални лица на САЩ ще посочат гласуването на Сената със 70-29 тази седмица за приемане на законопроект за допълнително финансиране, който включва около 60 милиарда долара, предназначени за Украйна. Те ще използват този аргумент като доказателство, че всичко ще бъде наред.

„Нашите съюзници разбират, че ние имаме вътрешна политика точно като тях, и те могат да видят напредък, като наблюдават Конгреса“, каза помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън пред репортери във вторник. „Вярвам, че САЩ ще направят правилното нещо.“

В самия Конгрес доверието не е толкова силно. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза, че няма да приеме законопроекта на Сената и е подложен на натиск от страна на членовете на своята партия, които настояват да не се одобрява никаква помощ за Украйна. Насаме той казва на своята група, че ще напише свое собствено законодателство, процес, който няма да започне до следващия месец, казват източници от Конгреса.

Конгресът на САЩ излезе във ваканция, без да разгледа помощта за Украйна

Белият дом разкритикува този ход

Толкова за краткосрочните планове. Европейските съюзници са същевременно разтревожени от дългосрочния ангажимент на Съединените щати към Европа, след като бившият президент Доналд Тръмп заплаши на предизборен митинг тази седмица да остави страните от НАТО по същество на произвола на съдбата в случай на война. В тази връзка официалните лица на САЩ в Мюнхен ще се опитат да успокоят партньорите, като изтъкнат, че мнозинството от американците продължават да подкрепят НАТО. Но те не могат да ги уверят, че Тръмп няма да спечели, и самите те не могат да бъдат сигурни, че Тръмп няма да изпълни тези заплахи.

„Не мога да давам никакви обещания и няма да давам никакви обещания. Но ние се борим много усилено, за да помогнем на Украйна“, каза демократът Джейсън Кроу, член на делегацията на Камарата на представителите в Мюнхен. „Отиваме там, за да покажем че Съединените щати все още има хора, които са нетърпеливи да се включат и са упорити, за да гарантират, че Америка остава лидер.“

Кроу пътува до Киев и се срещна със Зеленски миналата седмица, заедно с конгресмена Френч Хил от Републиканската партия. Хил каза, че се опитва да образова своите колеги от Републиканската партия за това как се изразходва и наблюдава помощта.

Повече от половината от тази помощ се връща обратно в икономиката на САЩ чрез покупки на оръжия или за попълване на запасите от оръжия в САЩ. Европейските страни предоставят повече финансова помощ от Съединените щати, а някои отделят за нея по-голям процент от БВП.

Освен това спирането на поддръжката сега би имало сериозни последици. Украинската икономика може да се срине, причинявайки вълнообразен ефект в цяла Европа и света. Подобна перспектива може да накара милиони украински бежанци да напуснат родината си и да се запътят към Европа с дестабилизиращи последици. Съюзниците от НАТО ще загубят вяра в авторитета на Алианса. Автократите в Близкия изток и Азия ще получат нова сила.

„Американският народ не иска Путин да спечели. Те знаят, че това е лошо за нашата национална безопасност – каза Хил. „Дойде време да сложим край на руския авантюризъм.“

За привържениците на Тръмп нито едно от тези съображения изглежда няма значение. За тях целта е да спрат усилията за помощ на Украйна. И за да спечелят, трябва само да спрат правителството. До голяма степен те вече са успели. Поради техните разрушителни действия, Конгресът не е одобрил нито един бюджетен кредит за Украйна през последните 14 месеца.

Администрацията на Байдън не е единствено виновна за това тъжно състояние на нещата. Но вместо да се преструва, че всичко ще бъде наред, екипът на Байдън трябва да бъде по-честен със своите съюзници. Помощта за Украйна няма да дойде скоро. Тя може изобщо да не дойде, може Тръмп да спечели. Той може да изтегли САЩ от НАТО.

Това са все сценарии, които много хора от двете партии във Вашингтон ще се опитат да предотвратят. Но ако екипът на Байдън приеме, че тези сценарии са неизбежни, тогава поне европейците и украинците могат да започнат да се ангажират с разумно планиране за новата извънредна ситуация.

В продължение на повече от шест десетилетия американски служители пътуват до Мюнхен, за да уверят европейците, че Съединените щати в крайна сметка ще „постъпят правилно“ – понякога след изчерпване на всички други възможности. Тази година това може да не е вярно.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук