10 C
Пловдив
вторник, април 1, 2025

Яйцата се качват преди Великден, кокошките на студено не снасят!

Цените на някои основни продукти, като зеленчуци и яйца, започват да се покачват, но производителите твърдят, че причината не е наближаващият Великден, а по-скоро студеното време, което се отразява на производството. „Кокошките не искат да снасят при студено време“, споделят стопани от селата.

Въпреки тези твърдения, не може със сигурност да се каже дали увеличението на цените е наистина резултат от климатичните условия или дали не става въпрос за търговски трик. Все пак, любителите на традиционното печено агне, което е основно ястие на великденската трапеза, ще трябва да отделят значителна сума. Килограм агнешко месо вече достига 32 лева в някои места, а на живо – около 12 лева. По време на репортерска проверка бе установено, че 30 кг агне ще струват 360 лева, а след като се заколи и изчисти, остава около 15 кг месо. Така килограмът месо с кост излиза около 24 лева.

Цените на зеленчуците също се покачват. На пазарите марулите се продават за 1,50-2 лв. за бройка, лукът струва около 1 лв. за връзка, а репичките са около 2 лв. за пакет. Краставиците са с цена от 6 лв. за килограм. Старите картофи са 2 лв. за кг, а доматите варират между 4,50 и 6,50 лв. Според производител от Войводиново, хладното време има сериозно влияние върху растежа на зеленчуците, което от своя страна води до по-високи цени. „В оранжериите се налага да използваме отопление, което също увеличава разходите“, обяснява той. Освен това, работниците искат по-високи надници, което допринася за повишаването на цените.

Цените на яйцата също нарастват и варират между 30 и 50 ст. в зависимост от размера. Очаква се, че в близките седмици, с приближаването на Великден, цената им може да скочи до 0,60 лв. за бройка. Жената, която гледа кокошки, споделя, че студеното време също влияе върху снасянето.

В магазини в Пловдив охладеното агнешко вече струва 30 лв. за килограм. За празничната трапеза, задължителни са и козунаците. В пекарна близо до Гребната база, те се продават за 30-35 лв. за 400 г. Предлагат се със стафиди, орехи и шоколад. „Цените вървят нагоре“, казва пекарят, а купувачите продължават да се възползват от тях.

Магазините предлагат и по-достъпни опции. Пакетираните козунаци струват около 5,10 лв., а марулите и краставиците в търговските вериги са с по-ниски цени спрямо пазарите – около 1 лв. за марула и 4 лв. за краставици. Яйцата, обаче, остават на сравнително високи цени – например 6 яйца от размер L струват 3,30 лв., а 10 яйца – 5,15 лв.

Очакванията са, че в дните преди празника интересът към тези продукти ще се увеличи. Някои от големите търговски вериги могат да предложат допълнителни промоции, но цената на агнешкото месо все още не е определена. Както казва една от служителките в магазин за месо: „Ще видим какви цени ще обявят производителите. От нас нищо не зависи.“

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук