11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

„За“ или „против“ пушенето на всякакви устройства на закрито

БСДД

За младите у нас пушенето не е демоде, а в почти всяко заведение има зона за пушачи. В България идеята на част от депутатите да бъде забранено пушенето на всякакви видове устройства в закрити помещения беше изоставена.

Електронните цигари да бъдат забранени на закрити обществени места. За това настояват от организацията „България без дим“ и предлагат забраната да включва също наргилета и нагреваеми продукти. Правителството вече предложи да не се продават електронни цигари с вкус.

През последната година все повече непълнолетни масово купуват заместващи цигарите изделия с високо съдържание на никотин. Организацията „България без дим“ от години настоява електронните устройства да бъдат забранени на закрити обществени места, каквато практика вече има в Ирландия, Франция и Скандинавските страни.

Основният проблем при електронните изделия са ароматизаторите, които водят до висок риск от белодробни и сърдечно съдови заболявания.

В момента забрана за пушене на електронни цигари има в градския транспорт, метрото, както и в голяма част от авиокомпаниите.

Сега, във всяко заведение в страната, електронните устройства са разрешени за употреба. Главният лекар на Великобритания казва, че всеки млад човек, посегнал към бездимните цигари, се пристрастява.

Проучване на Националния център за обществено здраве показва, че в България 46% от жените и 41% от мъжете ползват тези устройства.

 

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук