26 C
Пловдив
понеделник, юли 28, 2025

Заплаха за българските пържоли: 2/3 от свинското месо е внос, пазарът е залят с нелегален внос

Българското свинско месо е на път да изчезне от пазара, като две трети от консумираното количество е внос. Тази тревожна констатация направи Ангел Мавровски, учен от катетедра „Генетика“ в Тракийския университет и бивш зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), пред вестник „Телеграф“. Според него, ако се наложи да затворим границите, страната ни ще се сблъска със сериозен продоволствен проблем заради срива в производството.

В момента българските производители осигуряват едва 35% от необходимото за националния пазар. България разполага с около 700 000 свине, от които малко над 65 000 са свине майки. За сравнение, съседни държави като Сърбия и Северна Македония имат по-голямо поголовие, отбеляза Мавровски след форум, посветен на свиневъдството, организиран от Тракийския университет в Стара Загора.

Проблемът с нелегалното месо: Изтекъл срок на годност и канцерогенен риск

Употребата на нелегално свинско месо е сериозна пречка пред нормалното развитие на родното производство. Мавровски посочи, че търговията със замразени меса с изтекъл срок на годност, съхранявани в нелегални складове, не е спирала. Вече има сигнали за пристигнало месо с изтекъл срок на годност от 2022 г.

Бившият зам.-шеф на БАБХ допуска, че това месо вероятно се внася за унищожаване чрез изгаряне, но значителна част от него попада в хранителната мрежа, най-вече под формата на кебапчета и кюфтета. За съжаление, в някои случаи се продава и като прясно месо след размразяване.

Мавровски призова потребителите да бъдат изключително бдителни и да купуват месо само от проверени български производители. Той предупреди, че размразените меса с изтекъл срок на годност могат да бъдат канцерогенни.

Липса на кланици и транжорни – още един препъникамък

Друг огромен проблем, допринасящ за недостатъчното производство на българско свинско месо, е липсата на достатъчно кланици и транжорни, които да могат да оползотворят целия труп на прасето. Поради тази причина над 40% от месото на закланата свиня се изхвърля. Това принуждава преработвателите да работят с месо, доставено от ЕС.

Мавровски призова държавата да пренасочи средства за преработка към изграждането на адекватни и модерни кланици.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук