13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Заплатите в България трагедия: Разкриха се тревожните разлики по региони

Трагедия със заплатите у нас. Лъсна тъжната истина по региони

В София единствено частният сектор изпреварва държавния по ниво на средни заплати. Във всички други региони обаче частните фирми изостават от възнагражденията в държавния сектор, където се наблюдава значително увеличение, според регионалната статистика на НСИ, цитирана от „Сега“.

Държавата често е основен работодател в по-малките населени места, като различията в заплатите отразяват зависимостта на доходната политика у нас от административни решения, а не от реалната икономика и производителност. Често тези решения се влияят от силата на определени професионални групи да оказват натиск върху властите чрез протести.

Колкото по-бедна е дадена област, толкова по-голяма е разликата между заплатите в частния и държавния сектор. Във Видин, например, средната заплата в частния сектор е 1352 лв., докато в държавния тя достига 1894 лв., което означава 40% по-високи възнаграждения в държавния сектор. В Хасково частните фирми плащат средно 1473 лв., а в обществения сектор – 2102 лв. В Смолян заплатите в държавния сектор са средно 1999 лв., докато в частния – 1360 лв.

Темпът на нарастване на заплатите също е по-висок в държавния сектор – с 22,5% за година, в сравнение с 15,6% в частния. Най-съществено увеличение има в държавната администрация – 29,7%, което е почти двойно спрямо ръста в частния сектор. В образованието също има значителен ръст – 25,4%.

В София заплатите в частния сектор са средно 3160 лв., а в държавния – 2997 лв.

IT секторът остава лидер по възнаграждения в национален мащаб със средна заплата от 5164 лв. през второто тримесечие на годината. Въпреки това, в някои региони се наблюдават интересни изключения. В Русе IT секторът води с 3044 лв., но на второ място е здравеопазването със 2395 лв. В Габрово секторът на електроенергията и газоснабдяването е първи с 2533 лв., а местната администрация е на второ място с 2337 лв.

В Стара Загора енергийният сектор също е водещ със средна заплата от 3336 лв., следван от IT сектора с 3028 лв. В Сливен на челно място по заплати са енергетиката, държавното управление и образованието. В Добрич IT секторът доминира с 4630 лв. – значително повече спрямо други региони, където, например, в Пловдив заплатите в същия сектор са 4189 лв.

Интересен случай е Разград, където секторът „Култура, спорт и развлечения“ води благодарение на ФК „Лудогорец“, като останалите сектори с високи заплати са държавното управление и образованието.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук