21 C
Пловдив
сряда, октомври 16, 2024

Заради манипулациите за промяна на вота, СИК протоколите с нови дигитални печати

БСДД

 Протоколите на секционните избирателни комисии с резултатите от вота ще имат нов допълнителен дигитален печат на предстоящите избори. Той ще представлява допълнителна защита, която да удостоверява, че сканираният и качен онлайн протокол отговаря на истинския и не е подправен.

Протоколите от изборите се сканират от служителите на „Информационно обслужване“ при проверката им след края на изборния ден. После документът се качва онлайн на страницата на ЦИК. Според някои граждани обаче е възможна подмяна на вота, някои дори са демонстрирали как подменят резултатите с обикновени фотошоп програми. После обаче няма как да качат подменения файл на сайта на ЦИК. За да разсеят подобни съмнения, от „Информационни обслужване“ ще полагат новия печат за допълнителна сигурност.

„Това е още едно ниво. В случай, че някой реши да модифицира документа след като си го свали на персоналния компютър и реши да го показва на медии, общественост, политици, този печат падне, но оригиналния сканиран протокол с печата на дадения РИК ще седи на сайта на ЦИК“, обясни шефът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов.

Печатът ще е не визуален и ще се вижда само със софтуер, който го поддържа, и ще е различен за всяка районна избирателна комисия.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук