Напоследък диетите с ниско съдържание на въглехидрати са изключително популярни, а избягването на брашно се приема като ключова стъпка към по-здравословен начин на живот. Хиляди хора споделят в блоговете си как животът им се е променил драстично, откакто са спрели да консумират бял хляб. Тяхните истории са доста шокиращи, повдигайки въпроса: Наистина ли хлябът е полезен за нас и заслужава ли си да ограничим употребата му? Проучванията показват, че след отказ от белия хляб, в тялото настъпват невероятни промени: подобрява се състоянието на кожата, теглото намалява, а човек се изпълва с енергия.
Важно е да се прави разлика: пълнозърнестият хляб, както и този от ръж, овесено брашно или трици, са изключително полезни за организма. Неслучайно съществуват твърдения, че човек може да живее дълго, хранейки се предимно с черен хляб. Белият хляб обаче е съвсем различна история.
Индустриализация и „безполезен продукт“
През XX век производството на брашно навлиза в индустриални мащаби, което води до значително намаляване на качеството му. Ето защо, някои експерти силно препоръчват да спрем да консумираме бял хляб, произведен от висококачествено брашно.
Пшеницата е богата на витамини, но за съжаление, в процеса на преработка на зърното и смилането му в брашно, всички хранителни вещества изчезват. Така в бялото брашно от най-висок клас остават едва около 30% от активните вещества, които пък губят своята активност само след две седмици. Имайки предвид, че срокът на годност е 12 месеца, любимият ни бял хляб всъщност е направен от един „безполезен бял прах“.
Липса на вкус и вреди за здравето
Истината е, че белият хляб сам по себе си няма изразен вкус. Мнозина харесват именно това негово качество, тъй като не влияе на вкуса на продуктите, които се консумират с него – месо, супа, сирене. Но и не го подобрява.
Щетите за здравето са по-сериозни. В наши дни пшеницата се отглежда в огромни мащаби, а за да се ускори прибирането на реколтата и да се увеличи обемът ѝ, растенията се пръскат с пестициди. Освен това, за да се предпазят от гризачи и гъбички, фермерите третират реколтата с различни химически съединения. А за да направят брашното бяло, производителите използват същите вещества като в белина: бензоил пероксид, натриев пиросулфат, калций и хлорен диоксид.
Кожни обриви и храносмилателни проблеми
„Ние сме това, което ядем.“ Ако консумирате много продукти от бяло брашно, това определено може да се отрази на кожата ви. Кожният обрив е често срещана реакция на тялото към глутен (пшеничен глутен), съдържащ се в хляба. Това вещество почти не се изхвърля от организма, а се отлага по стените на червата, увреждайки техните влакна. С течение на времето функцията на усвояване на хранителни вещества от тези влакна се нарушава. Ето защо, преди да посегнете към медикаменти за лечение на обрив, проверете вашата диета.
Глутенът е виновник и за редица храносмилателни проблеми, тъй като нарушава целостта на чревните клетки. Въпреки че хлябът съдържа много важен елемент за човешкото тяло – фибри, в продуктите от висококачествено бяло брашно те на практика липсват. Можете да си набавите дневна доза фибри, като изядете 5-6 филийки пълнозърнест хляб. За да получите същото количество фибри от зеленчуци и плодове, би трябвало да изядете 14 ябълки, или 21 моркова, или 25 домата, или 2.3 кг краставици.
Преждевременно стареене и зависимост
Белият хляб, с който сме свикнали, не съдържа необходимите хранителни вещества. Консумирайки такава храна, лишена от витамини, организмът ни не може да остане свеж и млад. Ето защо любителите на продукти от бяло брашно често изглеждат по-стари от тези, които са ги изключили от диетата си.
Освен това, хлябът може лесно да бъде добавен към списъка с пристрастяващи вещества. Брашното предизвиква рязко освобождаване на захар в кръвта, което води до освобождаване на хормона инсулин. Дори едно парче храна, приготвено от тесто, може да повиши нивото на захарта, което бързо спада, предизвиквайки чувство на глад и желание за бързи въглехидрати за прилив на енергия. Такива остри скокове обаче могат дори да доведат до диабет.
Наднормено тегло и затлъстяване
Тази причина е водеща за мнозина да се откажат от консумацията на бяло брашно. Повече от 70% от хората, които спират да ядат хляб, отслабват през първите две седмици. Гликемичният индекс на белия хляб надвишава дори този на шоколадовите блокчета. А нишестето, което е неразделна част от много хлебни продукти, бързо се разгражда в храносмилателния тракт и навлиза в кръвта под формата на глюкоза, което означава, че скоро отново ще почувствате глад, пише zdrave.to.