31 C
Пловдив
събота, юни 7, 2025

Защо еднообразното хранене не е здравословно – съветите на диетолозите

В забързаното и натоварено ежедневие често ни се струва практично да ядем едни и същи храни всеки ден – така спестяваме време и усилия, без да мислим много за пазаруване и готвене.

Но причините за еднообразното хранене не винаги са само удобство. Например спортистите често следят стриктно своя хранителен режим, за да осигурят достатъчно енергия и да контролират приема на хранителни вещества. Въпреки това, дори и здравословното хранене да е приоритет, да се храним с едни и същи продукти ежедневно не винаги е най-доброто решение.

Диетоложката Катрин Мецелаар предупреждава, че подобен рестриктивен хранителен режим може да бъде признак на хранително разстройство. Тя подчертава колко е важно да разберем причините, поради които избираме да консумираме само определени храни, като същевременно избягваме други. Според нея, разнообразието в храненето е ключово.

По думите ѝ, постоянното ядене на едни и същи храни може да доведе до дефицит на важни хранителни вещества и да наруши здравето на червата, което се проявява с подуване на корема и запек.

„Хората не печелят нищо от това да ядат едно и също всеки ден. Нашите тела имат нужда от разнообразие – различни видове храни през деня, през седмицата и с времето“, допълва тя, цитирана от HuffPost.

Диетоложката Емили Ван Ек също застъпва идеята, че „разнообразието е най-доброто“. Тя препоръчва да включваме в менюто си различни зърнени храни, зеленчуци и източници на протеини, пише lifestyle.bg. Според нея, този подход към храненето носи повече удоволствие и удовлетворение.

„Ако храненето ви е разнообразно дори в рамките на един ден, ще получите много повече хранителни вещества, отколкото ако изберете, например, само яйце и препечен хляб за закуска и сандвич с пуешко и говеждо с ориз за вечеря. Така не се осигуряват достатъчно витамини и минерали, затова изборът на храни е от съществено значение“, обяснява тя.

Ако диетата е еднообразна и небалансирана в дългосрочен план, това може да се отрази както на психическото здраве, така и на социалния живот.

Според Емили Ван Ек, ограничаването на определени видове храни може да предизвика повишено безпокойство около храненето. Освен това то често води до силен глад или фиксация върху забранените продукти.

„Важно е да не се тревожим прекалено за избора си на храна, защото прекомерният стрес по този въпрос рядко е полезен“, заключава диетоложката.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук