Зимното пиене на чай не само затопля тялото ни, но може и значително да укрепи имунната система.
„Билките остават едно от най-силните природни средства. През цялата година можем да ги използваме по различни начини, но през студените месеци – от втората половина на есента до първата половина на пролетта – употребата им като чай трябва да бъде по-интензивна“, обясни фитотерапевтът д-р Димитър Пашкулев в ефира на Bulgaria ON AIR.
Според него е важно билките да се използват редовно и правилно.
„Много заболявания зачестяват през зимата. Можем да правим инхалации или парни бани. Топлите течности помагат за предпазване, а силно ароматните билки съдържат етерични масла с пречистващо и укрепващо действие – като босилек, мащерка, джинджифил, градински чай и риган“, допълни д-р Пашкулев.
Чрез чай билките не само затоплят, но и осигуряват допълнителна течност на организма.
„В моето детство имаше златна комбинация – цвят от черен бъз и стрък мащерка. Те се допълват взаимно и подпомагат имунитета. Летливите билки не се варят дълго – водата трябва първо да заври, след това се добавят билките. Захлупваме и след 3–4 минути можем да използваме чая за инхалация. За пиене може да се остави и до 30 минути“, разказа гостът.
Опитните хора могат да определят количеството на око, но за масова употреба се препоръчват билки с по-меко действие.
„При децата употребата на концентрирани етерични масла или лекарствени продукти може да доведе до странични ефекти. Ако имаме физиологична концентрация на чая, вместо да мъчим детето с инхалатор, можем просто да капнем малко етерично масло в стаята – и се получава естествена терапия“, посъветва д-р Пашкулев.