19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

ВКС обяви: Лихварството не е престъпление, ако давате собствени пари

След четири години очакване, ВКС обяви дали класическото лихварство, тоест даването от частни лица на пари срещу лихва, независимо от нейния размер, е престъпление или не.   Ето какво постановиха върховните магистрати

Предоставянето на заеми или кредити със средства, които не са набрани чрез публично привличане на влогове или други възстановими средства, не представлява банкова дейност и нейното осъществяване без разрешение не е престъпление, е становището на Наказателната колегия на Върховния касационен съд в свое тълкувателно решени

Така даването на собствени пари срещу лихва не може да се преследва по наказателния закон, евентуално това може да се случва спрямо други дейности, които го съпътстват, като принуда и  заплаха.

 

Питането беше отправено от Висшия адвокатски съвет през  2020 г. заради противоречива съдебна практика. Въпросът към върховните магистрати беше:

„Предоставянето по занятие на заеми/кредити със средства, които не са набрани чрез публично привличане на влогове или други възстановими средства, представлява ли банкова дейност и нейното осъществяване без разрешение осъществява ли състава на чл. 252, ал. 1 от НК?“.

Въпросният текст от НК гласи, че „който без съответно разрешение извършва по занятие банкови, застрахователни или други финансови сделки, предоставя платежни услуги или издава електронни пари, за които се изисква такова разрешение, се наказва с лишаване от свобода от три до пет години и с конфискация до 1/2 от имуществото на дееца“. 

Става дума за класическо лихварство, при което човек предоставя заеми срещу определена лихва, независимо колко голяма е тя. А за парите казва, че са негови. Този текст в НК са появява през 1995 г., когато тогава има много хора, които започват да практикуват подобна дейност, появяват се и т.нар. пирамиди.

Един от най-популярните примери  от последните години пък беше покойният вече бивш финансов министър Стоян Александров. Той беше обвинен по по-тежката алинея 2 на чл. 252, която предвижда до 10 години затвор. В интервютата си, дадени след повдигане на обвинението през 2018 г., Александров обясняваше, че не върши никакво престъпление като предоставя заеми срещу лихва, защото парите били негови.  Към настоящия момент синът му Петър Александров е в ареста по обвинение за убийство на един от взелите кредит от баща му. Самият Александров-син по време на мерките за неотклонение също спомена, че очаква решението на ВКС. предава 24chasa.bg

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук